Vanzarea afacerii este scutita de plata TVA – Codul fiscal 2016

Transferul tuturor activelor sau al unei parti a acestora, efectuat cu ocazia vanzarii unei afaceri, nu constituie livrare de bunuri daca primitorul activelor este o persoana impozabila stabilita in Romania. Ca sa nu se achita TVA, primitorul activelor trebuie sa faca dovada intentiei de a desfasura activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respectiva si, dupa caz, sa vanda eventualele stocuri.

Avand in vedere aceste lucruri, primitorul activelor (cumparatorul afacerii) este considerat a fi succesorul cedentului (vanzatorului), in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege.

ArttoSOFT atrage atentia asupra faptului ca, daca beneficiarul transferului este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nu se va inregistra in scopuri de TVA ca urmare a transferului, va trebui sa plateasca la bugetul de stat suma rezultata ca urmare a ajustarilor si sa depuna, in acest sens, declaratia 307. Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

scutire tva vanzare afacere, tva transfer active

Distribuie acest articol

Articolul anterior
DataLight Portal B2B – Canalul de vanzari Business to Business
Articolul următor
Arhivarea facturilor in contabilitate – Solutii integrate – AttoSOFT

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.