Sistemul de TVA la incasare este optional incepand cu 1 ianuarie 2014 si cuprinde cateva avantaje/dezavantaje pentru firmele care au decis sa aplice acest sistem. Aceste societati au de indeplinit niste obligatii suplimentare.

Societatile pot opta pentru acest sistem daca in anul anterior au inregistrat o cifra de afaceri mai mica de 2.250.000 lei prin completarea si depunerea formularului 097 “Notificare privind aplicarea sistemului TVA la incasare” din care sa rezulte ca opteaza pentru intrarea in sistem, termen: 25 ianuarie inclusiv.

Entitatile aplica sistemul TVA la incasare incepand cu prima zi a celei de-a doua perioade fiscale din anul urmator celui in care nu a depasit plafonul, pana la sfarsitul anului calendaristic in care au optat pentru aplicarea sistemului, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs.

Se considera ca persoana impozabila a optat in mod tacit pentru continuarea aplicarii sistemului TVA la incasare, neavand obligatia sa depuna notificarea, daca in anul precedent a aplicat sistemul TVA la incasare si cifra sa de afaceri nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.

Avantaje:
– Pentru companiile mici care lucreaza cu alte companii mici este un avantaj atunci cand se aplica TVA la incasare, fiind amanata TVA de plata pana in momentul incasarii. Acestu lucru va conduce la o imbunatatire a fluxului de numerar.
– Impact semnificativ asupra cash-flowului pentru companiile care lucreaza cu institutiile statului, daca plata se face dupa mai mult timp de la emiterea facturii.

Dezavantaje:
– Ingreunarea evidentei contabile privind gestionarea TVA-ului la incasare.
– Entitatea trebuie sa se asigure in permanenta ca furnizorii aplica sau nu aplica sistemul de TVA la incasare.
– Atentie sporita privind elaborarea declaratiilor fiscale pentru evitarea amenzilor.

Poti verifica partenerii care aplica sistemul de TVA la incasare accesand urmatorul link pus la dispozitie de ANAF:

https://www.anaf.ro/IncasareTva/

Deja ai votat!
, ,
Articolul precedent
S-a prelungit termenul de depunere a declaratiei unice pana in Iulie 2019
Articolul următor
Depunerea obligatorie in 2019, a declaratiei 101, referitoare la impozitul pe profit

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×