Trecerea de la impozit pe profit la micro în 2018

Mărirea plafonului de venituri pentru încadrarea în categoria microintreprinderilor, de la 1 ianuarie 2018, generează modificări pentru numeroase firme din România. Concret, firmele care au plătit impozit pe profit în anul 2017 și care au realizat anul trecut venituri mai mici de un milion de euro devin plătitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor în 2018, urmând o anumită procedură.

Una dintre măsurile cu impact pentru mediul de afaceri, la început de 2018, este majorarea plafonului de venituri pentru încadrarea în categoria microintreprinderilor, de la 500.000 de euro la un milion de euro.

Astfel, pentru ca o companie să fie încadrată în categoria microîntreprinderilor în 2018 e necesar ca veniturile înregistrate în 2017 să nu fi depășit noul plafon, de un milion de euro, fiind nevoie și de îndeplinirea următoarelor condiții:

– capitalul social să fie deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
– societatea să nu se afle în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

Schimbarea sistemului de impozitare se face, potrivit legislaţiei, prin modificarea vectorului fiscal, mai exact prin depunerea formularului 010 – Declarație de înregistrare fiscală/de mențiuni. Totodată, contribuabilii pot alege acum și depunereaformularului 700 – Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea categoriilor de obligaţii fiscale declarative înscrise în vectorul fiscal, online.

Termenul de depunere a uneia dintre cele două declarații, prin care firmele vor anunța, practic, modificarea sistemului de impunere de la impozit pe profit la impozit „micro”, va fi 31 martie 2018, cu mențiunea că această zi va pica într-o sâmbătă, astfel că termenul-limită va fi prelungit până pe 2 aprilie, prima zi lucrătoare).

În plus, firmele vizate de modificarea sistemului de impunere vor fi obligate să depună, nu mai târziu de 25 martie 2018, formularul 101 – Declarație anuală de impozit pe profit, pentru anul 2017.

Deja ai votat!
,
Articolul anterior
In timp, telefoanele Apple si Samsung isi pierd din performante
Articolul următor
Noi reguli la incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu