Vanzarea bunurilor, produselor la un pret egal sau inferior costului de achizitie se poate efectua in conditiile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata.
Din punct de vedere fiscal, nu exista prevederi care sa impuna comercializarea produselor peste costul de achizitie.
In ceea ce priveste impozitul pe profit, potrivit art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Pct. 12 din Titlul II al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor, din care se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile conform prevederilor art. 21 din Codul fiscal.
Astfel, nefiind impus ca nivelul veniturilor obtinute sa fie peste nivelul cheltuielilor, cheltuielile generate de comercializarea bunurilor sub costul de achizitie sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, fiind efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
In situatia in care cumparatorii sunt persoane afiliate tranzactiile se vor efectua la pretul pietei. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate se au in vedere principiile privind preturile de transfer.
Din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata, astfel cum prevede art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor din partea cumparatorului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.
Astfel, pentru livrarile de bunuri baza de impozitare a TVA se determina in conformitate cu prevederile art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, vanzatorul neavand obligatia de a colecta TVA la nivelul taxei deduse la achizitia marfurilor vandute sub costul de achizitie. De asemenea, pentru vanzarile sub costul de achizitie nu se efectueaza ajustarea taxei dedusa la achizitia marfurilor.