Tendintele globale la nivelul industriei de software pentru companii in ultimii 10 ani

In UE, companiile și guvernele alocă peste 200 de miliarde de euro pe an pentru crearea sau pentru implmentarea aplicațiilor și sistemelor informatice. În Statele Unite ale Americii, 1 din 200 de angajați este programator. De asemenea, se lansează, implementează și se achiziționează tot mai multe soluții adaptate diverselor industrii, de la agricultură până la medicină, instituții de stat, depozite sau saloane de înfrumusețare. Așadar, interes există.

Cum arată, însă, perspectivele Google, testate prin instrumentul Google Trends, bazat pe graficul căutărilor specifice motorului de căutare?

Compania AttoSOFT, cea mai mare producătoare de software ERP pentru afaceri, a testat diverse scenarii de căutare ale potențialilor utilizatori cu ajutorul Google Trends și a analizat rezultatele.

– Așadar, pentru perioada 2015-2016, căutările pentru sistemele ERP au avut o creștere semnificativă în lunile de vară și în luna decembrie a anului trecut. Pentru anul 2016, nivelul maxim de interes înregistrat anul trecut nu a fost atins în niciuna dintre perioadele anului trecut.
– Soluțiile software de tip eLearning – după ce a înregistrat o scădere semnificativtă în iulie 2015, iar apoi s-a menținut mai aproape de limita inferioară, în mai 2016 a crescut spectaculos.
– Pentru sistemele specifice dedicate comerțului electronic/e-commerce, perioada de vârf a fost definită anul acesta, în luna ianuarie, când s-a observat o creștere semnificativă a căutărilor în motoarele de căutare pentru platformele web.
– Sugestiile Google pentru “soft educațional” indică un nivel crescut al interesului pentru acest segment, cu o dublare a numărului căutărilor pentru prima perioadă a acestui an comparativ cu anul trecut. Cu siguranță, explicația acestui fenomen are la bază numărul tot mai mare de aplicații software (mobile și desktop) dezvoltate de companiile locale, precum și penetrarea soluțiilor informatice în sistemul de învățământ local. De asemenea, tot mai multe unități de învățământ și chiar guvernele susțin și încurajează folosirea resurselor tehnologice ca formă complementară și extrem de apreciată de către copii pentru a învăța rapid, optim și într-un mod prietenos materiile școlare.
– Soluțiile dedicate managementului documentelor sunt și ele în topul căutărilor pe motoarele de căutare, cu un vârf de interes accentuat în luna octombrie 2015. Anul acesta, perioada de maxim interes a coincis cu luna martie a anului, urmând o perioadă de scădere.
– Soluțiile software specializate, cum sunt cele special create pentru industriile Horeca se regăsesc în topul căutărilor, cu mențiunea respectării evidente a unei sezonalități. În lunile estivale, autumnale și în perioada iernii, numărul căutărilor crește semnificativ, achizitorii din domeniu alegând sisteme în intervalele cele mai aglomerate pentru ca gestionarea restaurantelor, unităților de cazare sau barurilor și cafenelelor să se facă facil și optim.
– În cazul aplicațiilor software pentru contabilitate, acestea înregistează un număr semnificativ de luni în care căutările sunt extrem de irelevante numeric. Motivația acestui fapt poate fi dată de înlocuirea motoarelor de căutare cu forumurile și grupurile de socializare dedicate contabililor, alegerea aplicației de contabilitate fiind făcută pe baza recomandărilor sau a alegerii companiilor deja cunoscute la nivelul pieței.

Conform studiilor globale referitoare la dinamica soluțiilor software și a companiilor producătoare, ultimii 5 ani au înregistrat creșteri constante, principalele aspecte care au condus la cifre semnificative fiind date de globalizare și de gradul de penetrare a rețelelor sociale, de tehnologiile disruptive, în special cloud computing și device-urile mobile, precum și de reducerea costurilor prin modernizarea cu ajutorul tehnologiei avansate. Nu în ultimul rând, competiția continuă pentru câștigarea unui număr tot mai mare de clienți a oferit un motiv în plus companiilor în deciderea dezvoltării unor aplicații, module sau funcționalități care să acopere tot mai multe nevoi reale sau false ale societății de consum.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Cadrul legislativ din 2016, privind declaratiile nefinanciare pentru firme
Articolul următor
Ce firme au obligatia de a infiinta registrul general de evidenta a salariatilor?

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×