Telefoane reciclate, inutilizabile din cauza parolelor

Securizarea dispozitivelor cu iOS este o prioritate pentru Apple, compania promiţând utilizatorilor intimitate şi siguranţă atât timp cât folosesc contul de iCloud, Face ID şi Touch ID pentru securizare. Google a introdus soluţii similare, iar Samsung şi Huawei au propriile metode desecurizare. Aceste metode s-au dovedit a fi eficiente, însă unii ar putea spune că sunt prea eficiente, întrucât securizarea dispozitivelor face foarte complicat procesul de reintrare în circulaţie a unui telefon vechi, vândut sau donat. Astfel, în loc să ajungă în mâinile unor noi utilizatori, zeci sau sute de mii de iPhone-uri vechi ajung să fie reciclate.

CoPIRG Foundation a publicat un raport în care dezvăluie că Wireless Alliance, o companie de reciclare a dispozitivelor electronice din SUA, a distrus pentru reciclare 66.000 de smartphone-uri parolate. Acestea erau de multe ori donate sau oferite în regim buy-back către magazine, însă utilizatorii originali nu le-au scos parolele şi nici nu le-au resetat înainte de a le preda, acestea devenind practic inutile pentru cei la care trebuiau să ajungă.

Metodele de siguranţă au fost introduse iniţial pentru a descuraja furtul. Telefoanele parolate nu pot fi resetate, iar datele de pe ele sunt criptate şi inaccesibile pentru alţii. De asemenea, acestea pot fi urmărite online în timp real, pot fi blocate sau chiar şterse de la distanţă. Totuşi, hoţii de telefoane continuă să le fure pentru a le vinde pe componente, însă sistemele de protecţie le scad astfel valoarea. Problema apare atunci când operatorii sau cei care acceptă donaţii sub forma unor smartphone-uri, nu verifică dacă acestea au fost resetate.

Wireless Alliance a strâns în ultimii 3 ani peste 6 milioane de smartphone-uri în cutii de donaţie din SUA. Dintre acestea 333.519 iPhone-uri au fost considerate reutilizabile şi au fost puse înapoi în circulaţie, însă 33.000 s-au dovedit a fi parolate cu conturi de iCloud. Acestea au fost dezmembrate sau reciclate, în funcţie de starea dispozitivelor. Raportul CoPRIG spune că 90% dintre telefoanele donate către Wireless Alliance nu sunt raportate drept furate, deci Apple ar putea să deblocheze, la cerere telefoanele care nu au fost raportate în 30 de zile, după ce confirmă acest lucru cu cei care le-au donat.

Având însă în vedere faptul că Apple nu a oferit deblocare nici măcar în cazul în care unul dintre telefoanele sale erau folosite de terorişti, dispozitivul putând oferi date despre atacuri, probabil că acest lucru nu se va întâmpla foarte curând. Nu este clară poziţia celorlalţi producători de smartphone-uri, întrucât raportul CoPIRG s-a concentrat în special pe iPhone-uri, acestea fiind în continuare cele mai populare smartphone-uri din SUA.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

apple, wireless alliance

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Noi modele de telefoane de la Samsung – GALAXY S10e, S10, S10 Plus, S10 5G
Articolul următor
Piața PC-urilor în stagnare pentru al patrulea an, consecutiv

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.