Taxele pe dividendele platite companilor din UE sau din afara UE

Dividendele sunt supuse taxării în functie de beneficiarul acestora și de condițiile concrete de deținere a părților sociale sau acțiunilor. Regulile pentru impozitarea dividendelor distribuite către o companie sunt diferite în funcție de rezidența ei: în Uniunea Europeană (UE) sau în afara ei.

Companie din UE – Dividendele plătite de o companie din România către o companie rezidentă în UE sunt scutite de impozitul pe dividende dacă persoana juridică străină întrunește cumulativ următoarele condiții:

– deţine minimum 10% din capitalul social al întreprinderii persoană juridică română pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin un an, care se încheie la data plăţii dividendului;
– este plătitoare de impozit pe profit.

Compania din UE trebuie să trimită companiei din România certificatul de rezidență fiscală în original. Dacă condiția de deținere nu este îndeplinită, se aplică cea mai mică cotă prevăzută de Codul fiscal și convenția de evitare a dublei impuneri semnată între cele două țări.

În situația în care condiția de deținere de minimum un an este îndeplinită după data plății dividendului, compania din România poate cere restituirea impozitului plătit în plus de nerezident.

Dacă firma din România nu deține certificatul de rezidență fiscală, ea trebuie să rețină un impozit de 5%, conform Codului fiscal din România (începând cu 1 ianuarie 2016).

Companie din afara UE – Dividendele plătite de o companie din România către o companie rezidentă în afara UE nu beneficiază, de regulă, de scutire privind plafonul de deținere de 10%.

Dacă firma din România deține certificatul de rezidență fiscală emis de statul de reședință al companiei/persoanei nerezidente către care plătește dividendul, atunci se vor aplica prevederile convenției de evitare a dublei impuneri. În situația în care sunt cote diferite de impozitare în legislația internă sau în convențiile de evitare a dublei impuneri, se aplică cotele de impozitare mai favorabile. Compania non-UE trebuie să declare pe proprie răspundere că este plătitoare de impozit pe profit în statul de reședință.

Majoritatea convențiilor de evitare a dublei impuneri are ca impozit pe dividende 10% sau 15%.

Dacă persoana juridică din România nu deține certificatul de rezidență fiscală, ea trebuie să rețină un impozit de 5%, conform Codului fiscal din România (începând cu 1 ianuarie 2016).
Legislație: art. 229 alin. 1 lit. c, art. 230 din Codul fiscal.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

dividende, plati dinvidende tari nonue, taxe dividende ue

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Codul fiscal va disparea, impreuna cu Legea societatilor comerciale
Articolul următor
Noi modificari aduse de HG 284/2017 la Codul Fiscal

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.