Sistemul electronic de achiziţii publice reprezintă principala platformă de comunicare, liberă şi fără restricţii, în procesul de atribuire a contractelor de achiziţie publică. Operatorii economici au obligaţia de a se înregistra în SEAP numai în cazul în care sunt interesaţi să participe la proceduri derulate integral electronic sau în cazul în care autoritatea contractantă finalizează o procedură prin licitaţie electronică.
Recent, printr-un proiect de Ordonanţă publicat în 2016, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale intenţionează să majoreze tariful plătit de un operator pentru publicarea în catalogul electronic din SEAP a produselor şi serviciilor aferente achiziţiilor directe, catalog pe care autorităţile publice îl pot consulta şi pot face achiziţii.
Motivaţia comunicată de minister constă în aceea că Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) trebuie să fie în permanență îmbunatățit/dezvoltat, fapt pentru care, este important ca operatorul SEAP – Agenţia pentru Agenda Digitală a României, să poată să susţină toate aceste îmbunătățiri/dezvoltări.
Prin noul act normativ se propune introducerea tarifului de utilizare SEAP pe plan de tarifare în funcție de utilizarea sistemului. Plata tarifului de utilizare SEAP se va efectua în baza deciziei titlu de creanţă emisă de operatorul SEAP. Tariful propus este orientat pe costuri, ținându-se cont de analiza pe costuri generată de funcționarea, operarea și dezvoltarea SEAP.
Chiar în Art.1 din Ordonanţă se stabilesc noile nivele de tarifare, valabile începând cu 2016:
a) pentru cel putin 3 proceduri electronice derulate prin intermediul SEAP sau achiziție directă din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este în cuantum de 200 lei.
b) între 4 și 50 de proceduri electronice derulate prin intermediul SEAP sau achiziții directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este în cuantum de 400 lei.
c) între 51 si 100 de proceduri electronice derulate prin intermediul SEAP sau achiziții directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este în cuantum de 800 lei.
d) peste 100 de proceduri electronice derulate prin intermediul SEAP sau achiziții directe din catalogul SEAP, tariful de utilizare SEAP este în cuantum de 1200 lei.
Mai multe detalii puteţi afla aici: http://www.mcsi.ro/Transparenta-decizionala/Proiecte-2016
1 comentariu. Leave new
Buna…. mie nu mi se pare normal ca si prestator de servicii pentru o institutie publica, tot eu sa platesc 400 lei atata timp cat valoarea serviciilor prestate este de 400 lei pe trei luni, deci eu lucrez gratis trei luni – nici macar costurile nu le acopar, sa nu vorbim de profit… si atunci ce oferta sa mai depunem…?!