Se reduce TVA-ul la apa potabila, din Ianuarie 2016

De la 1 ianuarie 2016 se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% şi pentru livrarea apei potabile şi a apei pentru irigaţii în agricultură.

Iniţial, încă din Aprilie 2015, Guvernul se gândea să taie taxa pe valoarea adăugată la tot consumul de apă al gospodăriilor şi nu doar pentru 5 metri cubi de apă pe lună, de familie.

Având în vedere importanța apei potabile, ca aliment în consumul populației, dar și ca element esențial necesar pregătirii celorlalte alimente, cât și importanța asigurării accesului populației cu venituri foarte mici la consumul apă potabilă, măsura scăderii TVA la 9% pentru apa potabilă a fost o necesitate.

Autorităţile au calculat şi care ar fi impactul asupra bugetului în cazul scăderii TVA la tot consumul de apă potabilă – peste un miliard de lei. Mai exact, 1,4 ar fi dacă s-ar aplica 9% la tot ce înseamnă consum de apă.

La sfârşitul anului 2015, un metru cub de apă potabilă costa – în Bucureşti – 5,75 de bani, cu un TVA de 24 %. La un TVA 9 %, tariful ar fi de 5,05 bani, adică reducerea va fi de 70 de bani.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

9% apa, apa potabila, tva apa

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Continutul si completarea corecta a foilor de parcurs, potrivit Codului Fiscal
Articolul următor
Impozitarea IMM-urilor schimbata iar prin modificarea Legii nr. 227/2015 – Codul Fiscal

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.