Incepând cu anul 2016, potrivit prevederilor art. 22 din Legea 227/2015 (Codul fiscal 2016), lista activelor pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit a fost completată cu aparate de casă, de control şi de facturare, calculatoare electronice şi echipamente periferice şi programe informatice.
De exemplu, o societate doreşte să achiziţioneze un program informatic în luna martie 2016, dar furnizorii de soft vând doar licenţa de utilizare a programului şi nu programul, în sine. Având în vedere faptul că se achiziţionează o licenţă de utilizare şi nu un program, stabilim dacă se poate beneficia pentru aceasta achiziţie de scutire de impozit pentru profitul reinvestit conform art. 22 din Codul fiscal pe 2016.
Având în vedere art. 22 din Legea nr. 227/2015, potrivit căruia lista activelor pentru care se aplică scutirea de impozit pe profit a fost completată şi cu programele informatice, menţionăm că această facilitate se aplică numai pentru acele produse achiziţionate şi puse în funcţiune în perioada 1 ianuarie 2016 – 31 decembrie 2016 inclusiv.
Profitul investit reprezintă, potrivit HG nr. 1/2016 privind normele metodologice emise în aplicarea Legii nr. 227/2015, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat în trimestrul/anul punerii în funcţiune a programului informatic respectiv. Scutirea se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă şi are în vedere şi achiziţionarea de licenţe.
Programele informatice achiziţionate de la terţi sau create de entitate se evidentiază în contabilitate, cu ajutorul contului 208 „Alte imobilizări necorporale”. Potrivit reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014 privind situaţiile financiare anuale individuale şi situatiile financiare anuale consolidate, cu modificările ulterioare, programele informatice care nu fac parte integrantă dintr-un echipament sunt tratate ca imobilizări necorporale. In cazul programelor informatice achiziţionate împreună cu licenţele de utilizare, dacă se poate efectua o separare între acestea, atunci se contabilizează separat. In cazul exemlificat, societatea achiziţioneaza licenta programului informatic, respectiv dreptul de a utiliza acel program informatic.