Sanctiuni si penalitati pentru firmele care nu respecta noile reglementari fiscale

Odata cu apariţia noilor reglementări fiscale din 2015, privind folosirea caselor de marcat cu jurnal electronic, au crescut amenzile, penalizările pentru cei care incalcă prevederile, inăsprindu-se.

Astfel, amenzile pentru comercianţii care nu folosesc case de marcat, s-au mărit. Valoarea noilor amenzi (în anul 2015) se încadrează între 10.000 şi 15.000 de lei. In plus, comerciantul găsit vinovat va suferi şi suspendarea activităţii la punctul de lucru, pe o durată între o lună şi trei luni. Pedeapsa se aplică fără avertisment.

Comercianţii care nu dau bon fiscal ori încasează sume inferioare contravalorii reale a cumpărăturilor, conform Ordonanţei nr.91, sancţiunea constă în majorarea amenzii de la sume între 8.000 şi 10.000 la sume între 10.000 şi 15.000 lei.

Deasemeni, neîntocmirea documentelor nejustificative pentru sumele de bani introduse sau extrase în şi din sertar, altele decât cele provenite din activitatea de comerţ, sau utilizate pentru a da rest clienţilor, se penalizează cu amendă între 10.000 şi 15.000 lei şi suspendarea activităţii la punctul de lucru timp de 1 – 3 luni.

O nouă reglementare constă în amendarea cu sume între 800 şi 1500 lei a casierilor, persoane fizice, care nu înmânează bonul fiscal clientului sau care nu emit factura, la solicitarea acestuia.

Agentul comercial este obligat să păstreze şi să arhiveze memoria fiscală şi dispozitivul de memorare a jurnalului electronic în condiţii care să permită citirea acesteia de către organele fiscale, pentru o perioadă de 10 ani. Acestea nu se mai depun la Administraţia Financiară. Dacă nu respectă această prevedere, se pot aplica amenzi usturătoare cu valori de la 40.000-60.000 lei.

Utilizatorii caselor de marcat trebuie să asigure condiţiile de functionare optime pentru aparat şi să permită service-ul acestuia doar persoanelor autorizate, înregistrate în baza de date a MFP. Incălcarea acestei reglementări se sancţionează cu amenzi de la 8.000 la 10.000 lei. Totodată, utilizarea consumabilelor, fără dovada provenienţei acestora se pedepseşte cu amenzi usturătoare, cuprinse între 40.000 şi 60.000 lei.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

40000 60000 lei amenda, case marcat jurnal electronic, memoria fiscala, reglementari fiscale 2015

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Totul despre cum iti vinzi marfa sub pretul pietei
Articolul următor
Legea salarizarii din 2015 aduce impartirea bugetarilor in clase

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.