Reglementarile UE privind protectia datelor in domeniul Cloud si Big Data

Atât domeniul Cloud cât și cel al Big Data sunt esențiale pentru transformarea pe care segmentul tehnologiei informației îl parcurge în prezent și sunt adeseori considerate subiecte conexe, însă cum rămâne cu noile Reglementări ale Uniunii Europene privind protecția generală a datelor ( GDPR)?

O presiune enormă pe politicile de date

Este adevărat că domeniile Cloud, Big Data și Regulamentul General privind Protecția Datelor (GPRD), luate împreună, pun o presiune enormă asupra provocărilor ridicate politicilor aferente datelor. Atât de mult, încât multor organizații le va fi foarte greu să le facă față în timp ce duc inițiativele legate de Cloud, Big Data și GPRD din faza de testare în cea de producție.
Să luăm un exemplu simplu pentru fiecare domeniu în parte. Datele din Cloud trebuie adesea ținute într-o anumită țară; anumite elemente de Big Data trebuie să fie anonimizate înainte de a fi procesate, iar politica GPRD cere ca utilizatorilor să li se spună pentru ce le sunt reținute datele (printre alte cerințe de confidențialitate). Acum imaginați-vă o listă de articole cu sute de astfel de cerințe, determinate fie de reglementări, fie de reguli de guvernare corporativă și care să cuprindă aspecte legate de intimitate, securitate, anonimitate, responsabilitate, fiabilitate și supraveghere guvernamentală. Acestea ne conferă dimensiunea problemei cu care ne confruntăm.
Dacă dorim să ne asigurăm că politicile aferente fiecăruia din aceste aspecte se află sub un control adecvat și pot fi duse la îndeplinire, atunci avem nevoie de o bază solidă de gestionare a datelor. Aceasta va trebui să includă gestionarea păstrării, expirării, dispunerii, separării și localizării datelor.
În timp ce organizațiile aliniază practicile de management al datelor cu cerințele de gestionare a afacerii și demonstrează că respectă politicile, acestea trebuie, de asemenea, să păstreze integritatea datelor și să controleze costul și complexitatea sistemelor IT.

Automatizarea bazată pe politici

Ceea ce va fi surprinzător pentru mulți profesioniști din domeniul IT și al afacerilor deopotrivă, este modul în care metodologiile de backup și arhivare pot constitui baza pentru abordarea acestor provocări, în chiar zona în care acestea au rate foarte ridicate de creștere a datelor – fișierele, e-mailurile, videoclipurile, postările sociale și alt gen de conținut de date nestructurate.
Folosind soluția Commvault, de automatizare bazată pe politici, ca bază a unei strategii sănătoase de gestionare a datelor, costurile și complexitatea pot fi controlate, în timp ce aspectele legate de politica de date, cum ar fi păstrarea, separarea și localizarea datelor, pot fi gestionate ca parte a operațiunilor automatizate. Este de la sine înțeles că, în calitate de lider în domeniul back-up-ului și a recuperării de date corporative, software-ul Commvault reprezintă o alegere excelentă pentru a asigura integritatea datelor.
În ceea ce privește modul în care sunt create și gestionate politicile, acestea se pot baza pe orice criterii relevante, cum ar fi numele fișierului, tipul, etichetele, cuvintele cheie și conținutul. Clasificarea bazată pe conținut poate fi utilizată pentru a identifica datele personale care pot constitui subiectul unor reglementări. Datele pot fi căutate pe baza acelorași criterii, pe baza rolurilor din fișierele directoare, în timp ce seturile de rezultate pot fi clarificate și selectate în scopul remiterii către terți, cu asigurarea deplină a acurateței, validității și integrității lor. Înlăturarea duplicatelor ne asigură de faptul că o singură copie a fiecărui obiect poate fi urmărită și gestionată, ceea ce este vital atât pentru controlul costurilor, cât și pentru gestionarea eficientă a datelor în funcție de politici.

Securitatea, o componentă cheie în politicile aplicate

Având în vedere caracterul dinamic al IT-ului modern, în special în Cloud, este esențial să fie surprinse toate schimbările din industrie. Auto-identificarea și monitorizarea asigură faptul că modificările – cum ar fi adăugarea unui nou centru virtual (VM) – sunt detectate și pot fi acționate fie automat, fie evidențiate. O verificare de audit și o raportare bogată permit verificarea completă a îndeplinirii politicilor.
Securitatea reprezintă o componentă importantă în cadrul politicilor aplicate, iar soluția Commvault extinde securitatea, de la comunicarea internă dintre componentele software la datele gestionate în tranzit sau stocate. Securitatea datelor deținute pe laptop-uri poate fi asigurată prin capacitatea de a determina amplasamentul lor și de a șterge datele din laptopurile pierdute, în timp ce datele nepotrivite pot fi identificate în scopul conformării – aceasta va fi semnificativă în gestionarea regulamentelor GDPR, care se aplică datelor tuturor cetățenilor UE, oriunde ar fi acestea stocate.
În concluzie, Cloud, Big Data și noul regulament european de confidențialitate vor aduce reglementarea și buna guvernanță în prim-planul gândirii IT. Problemele legate de confidențialitate, securitate, anonimitate, responsabilitate, fiabilitate și supraveghere guvernamentală trebuie soluționate într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor. Această tendință asigură un viitor remarcabil pentru automatizarea bazată pe politici a soluției Commvault, ca bază pentru gestionarea eficientă a datelor și a informațiilor, în întreaga organizație.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

big data, cloud, protectia datelor

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Ce case de marcat fiscale se vor folosi din 2018
Articolul următor
Targul de case de marcat si solutii informatice din 2017, la final

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.