Regimul fiscal al microintreprinderilor, in 2018

Anul 2018 aduce modificari semnificative regimului fiscal aplicabil microintreprinderilor. Iata conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o microintreprindere.

Pentru ca o societate sa fie incadrata in categoria microintreprinderilor in 2018, trebuie sa indeplineasca trei conditii (fata de cele cinci din 2017), mai exact:

– societatea a inregistrat in anul 2017 venituri care nu au depasit 1.000.000 euro;
– capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
– societatea nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Modificari aduse de OUG nr. 79/2017 in ceea ce priveste regimul fiscal aplicabil microintreprinderilor.

Plafonul de incadrare la impozitul pe veniturile microintreprinderilor de un milion de euro este dublu fata de pragul stabilit in perioada februarie-decembrie 2017 (500.000 de euro). Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile.

Formularul 010, Declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni, va fi depus pana cel tarziu la 31 martie 2018 (avand in vedere ca 31 martie va pica intr-o zi de sambata, termenul limita va fi prelungit pana pe 2 aprilie, prima zi lucratoare).

Firmele cu o cifra de afaceri de pana intr-un milion de euro la sfarsitul lui 2017 vor depune, pana la data de 25 martie 2018, formularul 101, Declaratia anuala de impozit pe profit, pentru anul 2017.

Cotele de impozit pe veniturile microintreprinderilor in anul 2018 sunt:

– 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
– 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Firmele care obtin venituri din consultanta sau management vor aplica impozitul “micro”, daca se incadreaza in plafonul de un milion de euro. Companiile care activeaza in domeniul bancar, al asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital sau al jocurilor de noroc, intra in sfera impozitului pe veniturile microintreprinderilor, conditia fiind ca cifra de afaceri sa nu fie mai mare de un milion de euro.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Contributiile pentru angajatori si angajati, incepand din Ianuarie 2018
Articolul următor
23 Ianuarie 2018 – Seminar privind noua legislatie a caselor de marcat

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×