Din 2016, condiţiile de încadrare a firmelor în categoria microintreprinderilor au fost modificate considerabil, astfel că aceste entităţi aplică un nou regim fiscal. De altfel, printre modificările aduse de noul Cod fiscal se regăsesc şi cele privind baza de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, asupra căreia se aplică acum cote de impozitare diferenţiate, în funcţie de existenţa salariaţilor şi a numărului acestora.
Mai precis, microîntreprinderilor le este aplicată o cotă de impozitare cuprinsă între 1% şi 3%, după cum urmează:
– cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin doi salariați;
– cotă de impozitare de 2% pentru microîntreprinderile cu un singur angajat;
– cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat.
Conform Codului muncii, prin salariat se înţelege persoana angajată cu contract individual de muncă cu normă întreagă. Totuşi, condiţia se consideră îndeplinită şi în cazul microîntreprinderilor care:
– au persoane angajate cu contract individual de muncă cu timp parţial daca fracţiunile de normă prevăzute în acestea, însumate, reprezintă echivalentul unei norme întregi;
– au încheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, în cazul în care remuneraţia acestora este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.
Ca o excepţie de la cotele prezentate anterior, actul normativ reglementează pentru firmele nou-înfiinţate, care au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată de cel puţin patru ani, iar acționarii/asociații lor nu au deținut titluri de participare la alte persoane juridice, o cotă de impozitare de numai 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării firmei, cu condiţia ca societatea să nu se afle într-una din următoarele situaţii:
– lichidarea voluntară prin hotărârea adunării generale;
– dizolvarea fără lichidare;
– inactivitate temporară;
– declararea pe propria raspundere a nedesfăşurării de activităţi la sediul social/sediile secundare;
– majorarea capitalului social prin aporturi efectuate, potrivit legii, de noi acţionari/asociaţi;
– acţionarii/asociaţii săi vând/ cesioneaza/ schimbă titlurile de participare deţinute.
De altfel, cota de impozitare de 1% se aplică până la sfârșitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni.