Regimul fiscal al autoturismelor pe firma, din 2016

AttoSOFT va prezinta lista de noutati care vizeaza anul 2016 in privinta reglementarilor fiscale legate de  detinerea unui autoturism pe firma.

Precum se stie, in cazul leasingului in valuta sunt necesare reevaluari lunare la curs valutar, potrivit reglementarilor contabile. In functie de evolutia cursului valutar se pot genera venituri sau cheltuieli, dupa caz.

Pana la 31.12.2015, cheltuiala cu diferenta de curs valutar inregistrata pentru mijloace de transport (vehiculelor rutiere motorizate cu o masă totală maximă autorizată care să nu depăşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri) este deductibila in proportie de 50% (bineinteles, daca si autoturismul este utilizat si in scop personal).

De la 1 ianuarie 2016, situatia se schimba in sensul ca se compenseaza veniturile cu cheltuielile din diferente de curs valutar si se considera deductibila 50% din pierderea neta.

Pana la 31.12.2015 tratamentul fiscal al utilizarii in scop personal a masinii de serviciu (50%) nu era foarte clar definit: este cheltuiala nedeductibila? sau avantaj in natura? fapt care lasa loc la interpretari.

Din 2016 se prevede clar ca nu sunt impozabile avantajele sub forma utilizării în scop personal a vehiculelor pentru care cheltuielile sunt deductibile în cota de 50% conform prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) şi art. 68 alin. (7) lit. k).

Nu se datoreaza impozit local pentru mijloacele de transport actionate electric. (ART. 469 – Scutiri, Legea 227/2015)

Deasemeni, in cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu minimum 50%, conform hotărârii consiliului local.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

autoturism pe firma, impozit auto 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Cat platesti ca sa ramai contabil si in 2016? Norme actualizate
Articolul următor
Noua procedura din 2016, de schimbare a anului fiscal pentru agentii economici

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.