Raportul de inspectie fiscala, incepand cu 2016 – Noile documente fiscale

Noul Cod de procedură fiscală prevede, printre altele, apariţia unei noi metode de control, modificarea perioadei supuse inspecţiei fiscale, în timp ce inspectorii fiscali pot emite, începând din acest an un nou tip de decizie: decizia de impunere provizorie.

Reglementările Codului de procedură fiscală din 2016 prevăd că inspectorii trebuie să transmită contribuabilului, la finalul inspecției fiscale, un proiect de raport de inspecție fiscală. Acesta poate fi comunicat în format electronic sau pe suport hârtie. De asemenea, contribuabilul va afla data, ora și locul la care va avea loc discuția finală cu inspectorii.

Din 2016, contribuabilul/plătitorul au posibilitatea să renunțe la discuția finală, notificând acest fapt organului de inspecție fiscală.

Pe baza raportului de inspecție fiscală vor fi emise următoarele documente fiscale:

– Decizia de impunere, pentru diferențe în plus sau în minus de obligații fiscale principale aferente diferențelor de baze de impozitare;
– Decizia de nemodificare a bazelor de impozitare, dacă nu se constată diferențe ale bazelor de impozitare și respectiv de obligații fiscale principale;
– Decizia de modificare a bazelor de impozitare dacă se constată diferențe ale bazelor de impozitare, dar fără stabilirea de diferențe de obligații fiscale principale.

În ceea ce privește termenul de comunicare a deciziilor, acesta este redus, din 2016, la 25 de zile lucrătoare de la data încheierii inspecției fiscale, cu cinci zile mai puțin față de termenul prevăzut în legislaţia fiscală din 2015.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

,

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Latitude 12 Rugged in Romania – Specificatii tehnice
Articolul următor
Numerotarea facturilor fiscale in 2016 – OMFP 2634/2015 – Modelele de facturi in contabilitate

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.