Proceduri privind trecerea la noile cote de TVA, incepand cu 2016

AttoSOFT vă prezintă regulile generale de trecere la noile cote de TVA, dar și câteva cazuri particulare pentru a înțelege ce obligații apar odată cu schimbare de la actuala cotă de TVA la cea de 20%.

Toate facturile emise în 2015 sunt cu TVA 24%. Totuși, în funcție de situație, unele facturi emise în 2015 pot fi stornate și refăcute, în 2016, cu TVA de 20%.

Exemple:

Facturile de avans emise în 2015 pentru livrări de bunuri ori prestări de servicii care urmează să fie efectuate în 2016 se emit cu TVA 24%. Acestea urmează să fie stornate în 2016 și emise cu TVA 20%. Mai precis, dacă facturați în 2015 servicii de reparații, iar acestea sunt finalizate în 2016, veți factura cu TVA 24%, în decembrie. În 2016, stornați suma facturată și emiteți o factură pentru toată valoarea serviciului de reparații cu cotă de TVA de 20%.

Facturile de chirii emise în 2015 pentru ianuarie sau chiar pentru tot anul 2016 vor fi emise cu TVA 24%. În funcție de prevederile contractuale pot apărea trei situații:

– dacă în contract data prevăzută pentru plata chiriilor respective este ianuarie 2016 ori altă dată ulterioară, atunci anul viitor trebuie să stornați aceste facturi și să emiteți altele cu cotă de TVA de 20%;
– în schimb, dacă în contract data prevăzută pentru plata chiriei este în 2015, atunci facturile rămân cu TVA 24% chiar dacă sunt aferente anului 2016;
– dacă data plății este de x zile de la data facturii, atunci ar trebui să vedeți dacă cele x zile calculate sunt în 2015 ori sunt în 2016 și, în funcție de anul în care ar trebui plătită factura, chiria va fi cu TVA de 24% ori de 20%.

Facturile pentru servicii de mentenanță (ex: energie electrică, gaze, întreținere, curățenie etc.) dacă sunt emise în 2015, chiar dacă este mentenanță aferentă anului 2016, vor fi emise cu TVA 24% și nu mai trebuie regularizate în 2016.

Consultanţii AttoSOFT subliniază că marja de TVA aplicabilă este cea în vigoare la data la care intervine faptul generator pentru TVA. Prin excepţie de la această regulă generală, atunci când se emite o factură înainte de livrarea de bunuri, prestarea de servicii ori o factură de avans, cota aplicabilă este cea de la data emiterii facturii.

Totuşi, în cazul în care cota de TVA se schimbă şi, la data faptului generator, este o nouă cotă de TVA, facturile emise înainte de data livrării/prestării ori de avans trebuie stornate, urmând să se emită facturi cu noua cotă de TVA.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

noile cote de tva

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Noile conturi aferente planului de conturi, pentru 2016
Articolul următor
Noile Norme de aplicare a Codului fiscal pentru 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.