Principalele propuneri de schimbare a aplicarii TVA la nivel european

Autoritățile europene intenționează taxarea comerțului transfrontalier între firmele din UE, simplificarea obligațiilor privind TVA și facturarea la comerțul transfrontalier, încasarea TVA-ului final în statul membru al consumatorului și introducerea statutului general valabil de persoană impozabilă certificată.

1. Taxarea comerțului transfrontalier între firmele din UE
TVA va fi percepută pentru comerțul transfrontalier între companiile din cadrul Uniunii, în condițiile în care actualmente acesta este scutit de taxare.

2. Simplificarea obligațiilor privind TVA la comerțul transfrontalier
Va apărea un portal unic online cu ajutorul căruia comercianții vor putea să facă declarații și plăți în propria limbă, „în conformitate cu aceleași reguli și modele administrative ca în țara lor de origine”, atunci când vine vorba de TVA pentru comerțul transfrontalier.

3. Încasarea TVA-ului final în statul membru al consumatorului
O altă propunere importantă a Comisiei este trecerea la principiul destinației, ce ar presupune ca TVA-ul final să fie plătit mereu statului membru în care este consumatorul bunurilor achiziționate. Totodată, asta ar însemna să se aplice cota/ele de TVA aferentă/e statului destinatar. De asemenea, regula deja se aplică în cazul vânzării de servicii electronice.

4. Simplificarea regulilor de facturare
Simplificarea regulilor de facturare este un alt punct important pe agenda autorităților europene, care vor să permită comercianților să pregătească facturi conforme cu legislația statului propriu chiar și în cazurile în care este vorba de tranzacții transfrontaliere. Astfel, în informarea CE se punctează că ar fi eliminată obligația firmelor de a întocmi și transmite Fiscului declarații recapitulative.

5. Introducerea statutului de persoană impozabilă certificată
Dacă firmele îndeplinesc anumite criterii, acestea vor obține un certificat în baza cărora vor fi considerate contribuabili de încredere în domeniul TVA pe întreg teritoriul UE. Cu alte cuvinte, statutul de persoană impozabilă certificată va fi recunoscut de toate țările Uniunii.

Deja ai votat!
, ,
Articolul precedent
Registrului unic de control la schimbarea sediului social, conform legislatiei in vigoare
Articolul următor
Plata impozitului pe proft de catre microintreprinderi, in functie de capitalul social

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×