Primului procesor cu inteligență artificială – Kirin 970

Kirin 970 este un CPU dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC de 10nm, cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, încorporează și acceleratorul grafic Mali-G72 MP12 (12 nuclee).

Într-un centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori. Avem suficientă putere de procesare și asta-i permite CPU-ului să analizeze 2000 de imagini pe minut, valoare pe care Huawei spune că nu o atinge niciun alt chipset din piață.

Kirin 970 este capabil de codare a fișierelor la 2160p cu 30 fps și de decodare a 2160p cu până la 60 fps. Acestea ar fi o parte din specificații brute. Ceea ce face diferența față de alte procesoare din piață este NPU – Neural Processing Unit.

NPU-ul integrat de către Kirin 970 a fost dezvoltat în urma unui parteneriat încheiat de către Huawei cu Cambricon Technology. Este un IP scalabil, dar pentru moment îl vom găsi strict în smartphone-urile companiei chineze. Kirin 970 alături de Google TPU și NVIDIA Volta este unul dintre primele procesoare ce folosește o matrice neurală. NPU-ul poate fi accesat din TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Caffe2. Dezvoltatori de aplicații vor avea acces către facilitățile NPU prin API-ul Android NN sau prin Kirin AI. Vor putea să împartă rularea aplicațiilor între CPU, GPU, DSP și NPU. Toate detaliile vor sosi în primul trimestru din 2018.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

kirin 970, nali g72, npu, procesoare neutral processing unit, tensorflow cafee

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Contribuțiile sociale și impozitul datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018
Articolul următor
Impozitul pe dividende in 2018

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.