Primului procesor cu inteligență artificială – Kirin 970

Kirin 970 este un CPU dezvoltat pe un proces de litografiere TSMC de 10nm, cu 4 x ARM Cortex-A73 la 2.4 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.8 GHz, încorporează și acceleratorul grafic Mali-G72 MP12 (12 nuclee).

Într-un centimetru pătrat au prins 5.5 miliarde tranzistori. Avem suficientă putere de procesare și asta-i permite CPU-ului să analizeze 2000 de imagini pe minut, valoare pe care Huawei spune că nu o atinge niciun alt chipset din piață.

Kirin 970 este capabil de codare a fișierelor la 2160p cu 30 fps și de decodare a 2160p cu până la 60 fps. Acestea ar fi o parte din specificații brute. Ceea ce face diferența față de alte procesoare din piață este NPU – Neural Processing Unit.

NPU-ul integrat de către Kirin 970 a fost dezvoltat în urma unui parteneriat încheiat de către Huawei cu Cambricon Technology. Este un IP scalabil, dar pentru moment îl vom găsi strict în smartphone-urile companiei chineze. Kirin 970 alături de Google TPU și NVIDIA Volta este unul dintre primele procesoare ce folosește o matrice neurală. NPU-ul poate fi accesat din TensorFlow, TensorFlow Lite, Cafee și Caffe2. Dezvoltatori de aplicații vor avea acces către facilitățile NPU prin API-ul Android NN sau prin Kirin AI. Vor putea să împartă rularea aplicațiilor între CPU, GPU, DSP și NPU. Toate detaliile vor sosi în primul trimestru din 2018.

1 0
, , , ,
Articolul precedent
Contribuțiile sociale și impozitul datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018
Articolul următor
Impozitul pe dividende in 2018

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu