Incepând cu 2016, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde, la cerere, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă clienţii fac sau nu o achiziţie. Aceasta se va putea întâmpla, în limitele prevăzute de lege şi în condiţiile prevăzute în contractul încheiat cu banca.
Mai precis, magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit. Un avans de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma maximă de care dispune în numerar, este subliniat în document.
Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.
Acest serviciu va scuti utilizatorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceştia au nevoie de numerar. In al doilea rând, modificările legislative au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.
Notă: Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea operatorilor economici sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării.
Totodată, potrivit propunerii legislative, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, programată pentru 20 Mai 2016.
1 comentariu. Leave new
Buna ziua,
De ce nu dati si actul normativ? Numarul legii adica.
Gasesc zeci de postari ca si asta cum ca „asa scrie in lege” dar foarte putini dau o baza legala clara – lege / ordonanta / regulament, articol, etc.
Sau alea se discuta contra cost 😀