Posesorii de carduri pot retrage bani direct de la comercianti, fara a se deplasa la bancomate, incepand din Mai 2016

Incepând cu 2016, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde, la cerere, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă clienţii fac sau nu o achiziţie. Aceasta se va putea întâmpla, în limitele prevăzute de lege şi în condiţiile prevăzute în contractul încheiat cu banca.

Mai precis, magazinele care vor accepta sistemul de acordare a avansurilor în numerar vor încheia, cu emitenţii cardurilor, un contract cu clauza privind acceptarea serviciului amintit.  Un avans de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma maximă de care dispune în numerar, este subliniat în document.

Tranzacţiile privind avansul în numerar se vor asimila retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii vor putea percepe, de la titularul cardului, o sumă care nu va depăși 1% din valoarea avansului acordat.

Acest serviciu va scuti utilizatorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceştia au nevoie de numerar. In al doilea rând, modificările legislative au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.

Notă: Pe perioada valabilităţii contractelor încheiate, băncile acceptante de carduri vor fi obligate să instaleze, la cererea operatorilor economici sau a instituţiilor publice, terminale de plată, în cel mult 30 de zile de la formularea solicitării.

Totodată, potrivit propunerii legislative, băncile vor fi obligate să asigure infrastructura şi dotările proprii necesare pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, programată pentru 20 Mai 2016.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

avans bancomat, ridicare numerar pos

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Plata cu cardul se va putea face si la comerciantii cu o cifra de afacere de 10 000 de Euro
Articolul următor
Termenul de depunere a formularului 394 se prelungeste, pana la 1 Iulie 2016

Te-ar mai putea interesa si:

1 comentariu. Leave new

  • Buna ziua,
    De ce nu dati si actul normativ? Numarul legii adica.
    Gasesc zeci de postari ca si asta cum ca „asa scrie in lege” dar foarte putini dau o baza legala clara – lege / ordonanta / regulament, articol, etc.
    Sau alea se discuta contra cost 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.