Piata IT internationala si noile strategii de business ale companiilor din domeniu

Potrivit unui studiu Reuters, aplicaţiile mobile şi cloud-ul devin tot mai importante, iar marjele de profit din software sunt tot mai atractive. Se estimează însă că mari companii precum IBM, HP, Oracle sau Dell ar putea opera curând restructurări importante. De altfel, Cisco a anunţat că va renunţa la 5.500 de angajaţi, alăturându-se astfel unui lung şir de companii de profil care au procedat la restructurări masive în ultimii ani.

Companiile care de-a lungul anilor au făcut profituri frumoase din vânzarea de computere, procesoare, routere, servere şi alte echipamente sunt acum deosebit de vulnerabile, iar provocarea este legată de cloud computing şi de aplicaţii mobile, noile domenii care aduc profit.

În sectorul IT se petrece un fel de “descompunere” şi au de câştigat pe termen mediu companii precum Microsoft si Amazon, care furnizează servicii de “super cloud”. Aceste servicii ajută la gestionarea hardware, software, reţele şi baze de date, nefiind nevoie ca angajaţii companiei să se ocupe de fiecare capitol tehnologic. Consecinţa este că marile companii se pot descurca şi cu mai puţini angajaţi.

Cisco şi alte companii din “garda veche” vor să treacă de la hard la soft, însă tranziţia nu este uşoară. Serviciile orientate către software au un mare avantaj: marja de profit este mai mare deoarece sunt în general oferite pe bază de abonament, astfel încât veniturile sunt garantate pe o perioadă mai mare.

Trecerea la noul model de business în IT nu implică exclusiv restructurări, ci şi achiziţii. Cisco, de exemplu, a cumpărat o serie de companii mai mici, specializate în securitate informatică sau analiză de date şi spune că mişcarea o va ajuta să se impună în domenii în care vrea să devină lider.

Marile companii se mişcă relativ greu când trebuie să se adapteze la noile realităţi, însă au marele avantaj că deţin forţă financiară.

Deja ai votat!
, , ,
Articolul precedent
Ecrane tactile oriunde, cu ajutorul proiectorului Sony Xperia Touch – Barcelona 2017
Articolul următor
Prevederi noi privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator valabile incepand cu 01.01.2017

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×