ANAF a exclus din lista debitorilor cu obligatii fiscale restante, persoanele fizice si juridice ale caror datorii la bugetul de stat sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie sa o primeasca, la randul lor, de la buget prin restituire sau rambursare. Modificarile urmeaza a fi efectuate incepand cu lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016. Noul ordin 2266/2016 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 578/2016.
O alta noutate o reprezinta faptul ca listele restantierilor pe care ANAF le va publica pe viitor vor contine o noua coloana, numita „Observatii”, in care vor fi trecute precizari privind starea juridica a fiecarui debitor in parte, respectiv insolventa, falimentul sau insolvabilitatea.
In conformitate cu OPANAF nr. 558/2016, plafoanele de la care datoriile restante se publica pe site-ul ANAF, sunt:
• 100.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
• 50.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
• 10.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv in cazul persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere;
• 1.500 lei, in cazul debitorilor persoane fizice, altele decat cele de la punctul anterior.
Listele debitorilor cu obligatii fiscale restante contin obligatiile fiscale restante existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei.
In ceea ce priveste obligatiile fiscale restante, acestea sunt reprezentate de obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata, precum si de diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata. In acelasi timp, exista si anumite tipuri de obligatii fiscale care nu sunt considerate obligatii fiscale restante, si anume:
• obligatiile fiscale pentru care s-au acordat si sunt in derulare inlesniri la plata, potrivit legii, daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata;
• obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale a caror executare este suspendata;
• obligatiile fiscale cu termene de plata viitoare, stabilite in planul de reorganizare judiciara;