Persoanele fizice autorizate (PFA), alături de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, vor achita contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, începând cu anul 2018, conform unei ordonanțe de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.
Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată Vineri, 10 Noiembrie 2017, în Monitorul Oficial, PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, începând cu anul viitor, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, acesta urmând să fie, cel mai probabil, 1.900 de lei.
Astfel, contribuția pentru pensii va fi de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate va fi de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.
De la finalul acestui articol poți descărca un calculator cu ajutorul căruia poți estima nivelul contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate pe care le vei datora bugetului de stat începând cu anul viitor, dacă modificările Guvernului vor intra în vigoare.
În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, defalcate astfel:
– contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;
– contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.
4 comentarii. Leave new
Dupa cu trecerea contributiilor in brutul salariatului ,ordonanta 4 din 20.07.2017 isi mai are obiectul? Sa imi spuneti cum se vor calcula cas si cass datorate de angajator in conditiile in care nu mai exista aceasta notiune „contributii angajator”?
Prevederile Ordonanţei 4/2017 au modificat Codul fiscal, ce au fost ulterior modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel contribuţiile sociale obligatorii vor fi suportate de către persoana fizică – salariat, angajatorului revenindu-i doar obligaţia de a calcula, reţine, efectua plata la buget şi de a depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.
Din 2018 declaratiile 200 si 220 se depun online cu semnatura electronica sau si pe suport hartie?
Ca și în anul 2017 în anul 2018 formularele 200 și 220 pot fi depuse on-line sau pe suport hârtie. In cazul în care optați pentru depunerea on-line, nu mai este necesară depunerea acestora și în format hârtie.