OUG nr. 79/2017 – Cat vor plati PFA-urile la CAS si CASS in 2018

Persoanele fizice autorizate (PFA), alături de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, vor achita contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul salariului minim pe economie, începând cu anul 2018, conform unei ordonanțe de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial.

Conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 79/2017, publicată Vineri, 10 Noiembrie 2017, în Monitorul Oficial, PFA-urile (dar și titularii întreprinderilor individuale sau alte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente) vor achita, începând cu anul viitor, CAS și CASS calculate la nivelul unui salariu minim brut, acesta urmând să fie, cel mai probabil, 1.900 de lei.

Astfel, contribuția pentru pensii va fi de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate va fi de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.

De la finalul acestui articol poți descărca un calculator cu ajutorul căruia poți estima nivelul contribuțiilor sociale pentru pensii și sănătate pe care le vei datora bugetului de stat începând cu anul viitor, dacă modificările Guvernului vor intra în vigoare.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, defalcate astfel:
– contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;
– contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Cine poate beneficia de deduceri personale conform noii legislatii
Articolul următor
Rambursarea TVA de catre persoane impozabile neînregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania

Te-ar mai putea interesa si:

4 comentarii. Leave new

 • Dupa cu trecerea contributiilor in brutul salariatului ,ordonanta 4 din 20.07.2017 isi mai are obiectul? Sa imi spuneti cum se vor calcula cas si cass datorate de angajator in conditiile in care nu mai exista aceasta notiune “contributii angajator”?

  Răspunde
  • Prevederile Ordonanţei 4/2017 au modificat Codul fiscal, ce au fost ulterior modificate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, astfel contribuţiile sociale obligatorii vor fi suportate de către persoana fizică – salariat, angajatorului revenindu-i doar obligaţia de a calcula, reţine, efectua plata la buget şi de a depune Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit.

   Răspunde
 • Din 2018 declaratiile 200 si 220 se depun online cu semnatura electronica sau si pe suport hartie?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×