Obligativitatea trecerii CNP-ului pe facturi – 2016

Ordinul ANAF nr. 1105/2016 a adus în prim-plan discuția referitoare la obligativitatea trecerii codului numeric personal pe facturi. Potrivit acestui act normativ, firmele sunt obligate să raporteze CNP-ul clienților numai dacă au trecute aceste informații în contractele de prestări servicii/livrări de bunuri.

Specialiştii AttoSOFT consideră, în legătură cu obligativitatea trecerii CNP-ului pe factură, că potrivit noilor instrucțiuni și noului model al declarației 394, completarea CNP-ului este obligatorie în situația în care persoana impozabilă îl colectează de la persoana fizică din facturi, contracte (de prestări servicii, de furnizare utilități, vânzare de bunuri mobile și imobile).

Pe de altă parte, obligativitatea trecerii CNP-ului este în contradicție cu Codul fiscal din 2016, care la art. 319 alin. (20) nu menționează, printre elementele necesare ale oricărei facturi, și completarea codului numeric personal.

Aşadar, Codul fiscal indică drept obligatorie mențiunea pe factură cu privire la denumirea/numele şi adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cnp factura, codul numeric personal

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Procedura pentru atribuirea contractelor de catre beneficiarii privati ai finantarilor 2014-2020
Articolul următor
Paste Fericit!

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.