O noua modificare a Codul fiscal pe 2016 – Pensiile nu vor mai fi impozitate

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptată marți de Senat, ca primă Cameră sesizată, astfel că, pentru a se aplica, aceasta are nevoie și de votul Camerei Deputaților, forul decizional. Intrarea în vigoare a dispozițiilor este prevăzută pentru data de 1 ianuarie 2017.

Documentul prevede că pensiile nu vor mai fi supuse impozitului pe venit. Astfel, dacă reglementarea va urma să se aplice, suma reținută în prezent ca impozit pe venit va ajunge în buzunarele pensionarilor. De altfel, informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de consultantul fiscal Adrian Bența: „În momentul în care se va elimina impozitul, venitul din pensii rămânând neimpozabil, pensiile vor crește cu valoarea impozitului reținut”.

În prezent, veniturile din pensii sunt impozitate, dacă trec de un anumit plafon stabilit prin lege, cu o cotă de 16%, se arată în Codul fiscal. Mai exact, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin scăderea din pensie a contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate (sau, pe scurt, contribuția la sănătate, de 5,5%) și a sumei neimpozabile lunare de 1.050 de lei.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

impozit pensii, modificari cod fiscal

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Farmaciile vor putea avea magazin online, incepand din 2016
Articolul următor
Incepand cu 2017, ANAF nu mai primeste declaratii pe hartie

Te-ar mai putea interesa si:

3 comentarii. Leave new

  • Este corecta propunera scutirea de impozit pe pensii. Eu din 1966 ron .imi opreste staul 200 ron. si platesc si medicamentele compesate in suma de 135 ron lunar. Nenorocirea este a lui Boc care nu mai are tata si lipsit de mama!

    Răspunde
  • Buduleanu Nicu
    14 decembrie 2017 16:00

    Sunt în altă țară și aș vrea, totuși, să plătesc retroactiv contribuția la pensii. Pot să fac asta?

    Răspunde
    • Da. Contractul de asigurare se poate încheia și de către un individ mandatat (adică desemnat prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.