Numerotarea facturilor fiscale in 2016 – OMFP 2634/2015 – Modelele de facturi in contabilitate

Metodologia referitoare la numerotarea facturilor fiscale şi a celorlalte documente financiar-contabile este detaliată, începând cu 2016, în Ordinul MFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile, act normativ publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 910 din 9 decembrie 2015 şi ale cărui prevederi au intrat în vigoare în prima zi din Ianuarie, anul acesta.

Potrivit documentului, persoanele care răspund de organizarea şi conducerea contabilităţii într-o societate trebuie să desemneze, prin decizie internă scrisă, o persoană sau mai multe (după caz), care să aibă atribuţii privind alocarea şi gestionarea numerelor aferente facturilor fiscale emise de respectiva societate. Cu alte cuvinte, agentii economici trebuie sa intocmeasca o decizie de numerotare a facturilor.

Factura va avea un număr de ordine, în baza uneia sau mai multor serii, număr ce trebuie să fie secvenţial, stabilit de societate, astfel încât să se asigure necesarul în funcţie de numărul de facturi emis. În stabilirea numerelor pe facturi, se va ţine cont de structura organizatorică, respectiv gestiuni, puncte de lucru, sucursale.

Nota: Persoanele juridice emit proceduri proprii de stabilire şi/sau alocare de numere ori serii pentru documentele financiar-contabile, după caz, prin care se va menţiona, pentru fiecare exerciţiu financiar, care este numărul sau seria de la care se emite primul document.

AttoSOFT atrage atenţia asupra faptului că elementele obligatorii ale facturii nu s-au modificat în 2016 faţă de 2015, prin urmare, se poate utiliza acelasi model din anul anterior, asta incluzând şi modelele de facturi personalizate.

Deja ai votat!
, , ,
Articolul precedent
Raportul de inspectie fiscala, incepand cu 2016 – Noile documente fiscale
Articolul următor
Din 2016 cresc tarifele de utilizare SEAP – Tarife orientate pe costuri

Te-ar mai putea interesa si:

4 comentarii. Leave new

 • Buna ziua,
  As avea si eu o nelămurire, ref la numărul de inceput a unei facturi emise de catre hn SRL, daca poate fi ales, respectiv daca putem începe numerotarea de la nr 100 spre ex

  Răspunde
  • DIN CE STIU EU SE POATE PORNI NUMEROTAREA DE LA ORICE NUMAR SE DORESTE SI CU ORICE SERIE SE DORESTE. IMPORTANT ESTE SA EXISTE O DECIZIE INTERNA LA INCEPUTUL ANULUI PRIN CARE SE ALOCA SERIA SI NUMARUL DE INCEPUT (EVENTUAL SI DE SFARSIT) AL FACTURILOR CE VOR FI FOLOSITE IN ANUL RESPECTIV. FOARTE IMPORTANT ESTE CA ACESTE SERII SI NUMERE SE DECLARA SI IN D394
   daca in timpul anului se doreste sa se foloseasca o serie noua (de ex alta serie pentru facturile de la un punct de lucru deschis in cursul anului) se va da inca o decizie interna, asemanatoare cu cea data la inceputul anului. seriile noi astfel alocate se vor declara in d394 incepand cu perioada de raportare in care s-a dat noua decizie

   Răspunde
  • Da, se poate in baza unei decizii in care sa se precizeze seria si numarul de la care se pleaca, respectiv pana la care se crede ca sa va ajunge. Primul numar ar putea fi 100.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×