Noutăți privind calendarul schimbării caselor de marcat

Calendarul înlocuirii caselor de marcat cu jurnal tipărit cu case de marcat cu jurnal electronic își păstrează termenele-limită stabilite de Guvern, însă sancțiunile usturătoare ce pot fi aplicate firmelor pentru că nu-și schimbă aparatele au fost amânate câteva luni prin ordonanță de urgență. Astfel, firmele mici trebuie să fie pregătite până joi, altfel vor risca sancționarea. Firmele mari și cele mijlocii ar fi trebuit să fie gata de la 1 septembrie 2018.

Companiile mari și mijlocii ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la 1 iunie 2018, în timp ce companiile mici ar fi trebuit să-și înlocuiască aparatele până la data de 1 august 2018. Totuși, amenzile pentru neînlocuirea caselor de marcat se pot aplica abia de la 1 septembrie 2018, pentru firmele mari și mijlocii, și de la 1 noiembrie 2018, pentru firmele mici. Asta înseamnă că societățile au avut parte de un răgaz suplimentar de trei luni pentru a-și schimba casele de marcat cu jurnal tipărit cu case de marcat cu jurnal electronic, înainte de a putea fi amendate de autoritățile fiscale dacă nu respectă legea.

Conform reglementărilor în vigoare, amenzile pentru nerespectarea calendarului înlocuirii caselor de marcat sunt cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În plus, firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile. Totuși, firmele sunt iertate la prima abatere, dacă demonstrează că au făcut eforturi pentru a cumpăra case noi de marcat.

Totodată, OUG nr. 44/2018 prevede amânarea amenzilor de la 2.000 la 4.000 lei pentru vânzarea caselor de marcat cu jurnal tipărit după data de 31 iulie 2018. Și în acest caz, amânarea este de trei luni, adică până la 1 noiembrie 2018.

Autoritățile estimează că în jur de 800.000 de case de marcat trebuie înlocuite, 100.000 la firmele mari și mijlocii și 700.000 la firmele mici. Potrivit unei informări, în jur de 112.000 de noi case de case de marcat sunt în uz la contribuabili.

Pentru a evita să afecteze serios activitatea companiilor din cauza întârzierilor la punerea pe piață a noilor case de marcat, autoritățile au decis amânarea cu trei luni a sancțiunilor pentru nerespectarea termenelor de 1 iunie 2018 și 1 august 2018. Astfel, 1 septembrie 2018 și 1 noiembrie 2018 sunt termenele finale până la care trebuie înlocuite vechile case de marcat, fără a se aplica amenzi

Calendarul înlocuirii caselor de marcat cu jurnal tipărit cu cele cu jurnal electronic a fost amânat de mai multe ori de Guvern în ultimii ani, înainte să se stabilească datele de 1 iunie 2018 și 1 august 2018.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

inlocuirea casei de marcat, soft jurnal electronic

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Android 9.0 P (Pistachio Ice Cream)
Articolul următor
MFP schimbă metodologia de control tematic privind respectarea termenelor de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.