Noutăți legislative aplicabile comercianților începând cu luna Iulie

In luna iulie 2020 au fost publicate în Monitorul Oficial mai multe acte normative care vizează activitatea comercianților și care se referă la aspecte precum recuperarea costurilor cu casele de marcat, prevenirea spălării banilor sau diminuarea risipei alimentare. Totodată, două proiecte de lege au fost adoptate de Parlament și urmează să primească semnătura președintelui țării. Acestea vizează retragerea de pe piață a produselor care au un conținut mare de acizi grași trans (AGT) și colectarea separată a deșeurilor biodegradabile.

1. Alimentele aproape de expirare vor putea fi donate mai ușor. Pentru a preveni risipa alimentară, comercianții vor putea să doneze mult mai ușor alimentele care sunt pe cale să expire, potrivit Legii nr. 131/2020. Pe scurt, ca să doneze astfel de produse, comercianții nu vor mai fi nevoiți să achite TVA și nu vor mai trebui să încheie un contract de donație în formă autentică. Prevederile Legii nr. 131/2020 vor devei posibile imediat ce vor fi modificate normele de aplicare ale Legii nr. 217/2016 și normele Codului fiscal.

2. Comercianții care fac tranzacții de cel puțin 10.000 de euro trebuie să se asigure că partenerii lor de afaceri și-au îndeplinit obligațiile privind beneficiarul real. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 111/2020 a modificat Legea nr. 129/2019 (Legea prevenirii spălării banilor și finanțării terorismului), așa încât comercianții care vând bunuri și sunt implicați în tranzacții de cel puțin 10.000 euro trebuie să se asigure că partenerii lor de afaceri și-au îndeplinit obligațiile privind beneficiarul real, dacă aceste tranzacții sunt făcute în numerar. Același lucru este valabil și pentru specialiști precum avocați, notari sau experți contabili.

3. Firmele care fac tranzacții cu bunuri în numerar de minimum 10.000 euro trebuie să desemneze cel puțin un responsabil cu prevenirea spălării banilor. Aceeași OUG nr. 111/2020 mai aduce o modificare la Legea prevenirii spălării și finanțării terorismului, astfel că orice firmă care comercializează bunuri și face tranzacții în numerar de cel puțin 10.000 de euro trebuie să desemneze un responsabil cu prevenirea spălării banilor. De asemenea, numărul de persoane desemnate trebuie să se facă în funcție de natura activității și de mărimea firmei.

4. A apărut un nou Regulament al Uniunii Europene care vizează comerțul online. Comerțul online trebuie să se supună unor noi reguli referitoarea la modul în care sunt tratați comercianții pe platformele online (cele precum Emag, Okazii etc), reguli ce vor aduce unele avantaje pentru aceștia precum faptul că vor ști unde anume le este plasat produsul (pe ce pagină). De asemenea, comercianții vor trebui informați în prealabil dacă se modifică termenii și condițiile platformei (cu cel puțin 15 zile înainte) și dacă încetează relația contractuală (cu cel puțin 30 de zile înainte).

5. Comercianții își pot recupera indirect banii dați pe case de marcat din 2018 și până acum. Firmele care au fost obligate să achiziționeze case de marcat cu jurnal electronic pot să-și recupereze cheltuielile din ultimii doi ani și jumătate, potrivit Legii nr. 153/2020. Este vorba despre plătitorii de impozit pe profit, plătitorii de impozit micro și PFA-uri. Apoi, aceeași lege stabilește că de la 1 august, orice firmă sau PFA poate să scadă din impozitul pe afacere costurile curente cu achiziția caselor de marcat. Astfel, aceste firme pot recuperara, în fiecare an, cheltuielile curente cu achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic. Până la această modificare, numai microîntreprinderile puteau deduce aceste cheltuieli.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Noutăți despre care ar trebui să știe contribuabilii obligați să folosească aparate de marcat
Articolul următor
Cum îți poți verifica online polița RCA

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×