Noutati fiscale la inceputul anului 2015

Inceputul anului 2015 aduce unele modificări privind PFA-urile. Astfel, de la 1 ianuarie, acestea trebuie să completeze mai multe hârtii pentru ANAF. In plus, persoana fizică autorizată trebuie să plătească pentru veniturile pe care le realizează, un impozit de 16%.

Firmele plătitoare de impozit de 16% din profitul realizat în 2014 trebuie să știe că ANAF a modificat declarația anuală de impozit pe profit (formular 101). Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 ianuarie 2015 și mai prevede modificarea procedurii de declarare pentru impozitul pe dividendele distribuite persoanelor fizice, impozitul pe dobânzi, impozitarea premiilor, prevăzute în formularul „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat cod 14.13.01.99/bs”. Același ordin al Fiscului modifică modul de declarare la bugetul de stat a contribuției pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, cunoscută ca taxa claw-back.

Din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată, (TVA), sunt mai multe reglementări punctuale, una dintre reglementări detaliind noţiunea de servicii furnizate pe cale electronică.

De la 01 ianuarie 2015, prevederile privind modul de determinare a locului prestării de servicii pentru serviciile prestate pe cale electronică, serviciile de telecomunicaţii şi televiziune, suferă modificări, iar noua prevedere normativă are următorul conţinut, aplicabil prestărilor de servicii către persoanele impozabile:

“h) locul unde beneficiarul este stabilit, îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită, în cazul următoarelor servicii prestate către o persoană neimpozabilă: (…) serviciile furnizate pe cale electronică.”

Se redefinesc procedurile privind reînregistrarea în scopuri de TVA pentru o persoană impozabilă a cărui cod de TVA a fost invalidat din oficiu de către autorităţi sau se redefinesc criteriile când un contribuabil ar fi trebuit să se înscrie în scopuri de TVA, iar acesta nu şi-a îndeplinit obligaţia, iar autorităţile fiscale îl vor înregistra din oficiu în scopuri de TVA.

Pentru societăţile cu răspundere limitată (SRL), anularea înregistrării în scopuri de TVA se va face atât în cazul în care administratorii, dar şi asociaţii majoritari au înscrise în cazier infracţiuni economice.

Deja ai votat!
, , ,
Articolul precedent
AttoSOFT isi mentine ascensiunea pe piata de profil, din Romania
Articolul următor
Termene de aplicare pentru noile reglementari privind casele de marcat

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×