An Nou Fericit!

Luna Ianuarie marchează un nou început nu doar de an calendaristic, ci și pentru mai multe noutăți fiscale – fie deja intrate în vigoare, fie momentan în stadiul de proiect de lege. Și pentru că doar ce a trecut perioada Sărbătorilor, însemnând repaus sau inactivitate pentru un număr de contribuabili, am compilat o listă a celor mai de seamă noutăți fiscale pe care poate le-ai ratat până acum:

1. Impozit 10% pe bacșiș

În luna Decembrie a fost aprobat proiectul de lege privind impozitarea bacșișului în restaurante și baruri (Coduri CAEN 5610 și 5630). Bacșișul este definit ca orice sumă de bani oferită voluntar de client în plus față de contravaloarea bunurilor și a serviciilor oferite de operatorul economic.

Așadar, nota de plată va fi înmânată clienților în prealabil bonului fiscal și va conține o rubrică de menționare a bacșișului oferit. Opțiunile vor fi: procentual (între 0-15%) sau valoare în Lei. Excepție fac livrările la domiciliul clienților, unde nu este obligatorie evidențierea pe bonul fiscal.

Salariații nu vor fi obligați să declare bacșișurile la impozitul pe venit. Singura obligație fiscală îi revine angajatorului, de a vira impozitul de 10% bugetului de stat.

2. Majorare cotă TVA de la 5 la 9% pentru cazări și restaurante
  • Cazare în cadrul sectorului hotelier și respectiv sectoare cu funcție similară (pensiuni, B&B etc). Sunt incluse și serviciile de închiriere a terenurilor special amenajate pentru camping.
  • Restaurante și servicii de catering. Excepție fac băuturile alcoolice, respectiv băuturi nealcoolice care intră la codurile NC 2202 10 00 și 2202 99 (îndulcite și aromatizate)

2023 este anul Digitalizării în România! Fă pasul spre o afacere de succes împreună cu AttoSoft!

3. Majorare cotă TVA de la 9 la 19% pentru băuturi îndulcite și aromatizate

Băuturile nealcoolice care se încadrează la codurile specificate mai sus (NC 2202 10 00 și 2202 99). Până în 2023, Codul Fiscal nu diferenția între tipurile de băuturi nealcoolice, acestea având o cotă standard de 9% TVA.

4. POS-uri obligatorii pentru operatori cu încasări anuale de >50.000 Lei

Chiar dacă OG 16/2022 stabilise că obligativitatea acceptării plății cu cardul depindea de cifra de afaceri a operatorului economic (echivalentul a >10.000 Euro în Lei), noua lege 370/2022 schimbă criteriul în încasări anuale în numerar de peste 50.000 Lei, începând cu 1 Ianuarie 2023.

Obligativitatea este eliminată în cazul în care operatorul economic nu depășește pragul de 50.000 Lei timp de 2 ani consecutivi.

5. Redevine obligatorie înregistrarea la ANAF a contractelor de închiriere

Toate contractele de închiriere trebuie obligatoriu înregistrate la ANAF în maxim 30 de zile de la încheiere, conform modificărilor Codului Fiscal. În cazul în care contribuabilii (persoane fizice) au contracte de închiriere încă aflate în stadiul de derulare la data de 1 Ianuarie 2023, aceștia vor avea un termen de înregistrare de 90 de zile. Excepție fac contractele de arendă și închirierile în scop turistic a camerelor din locuințe personale.

Abonează-te la newsletter AttoSoft pentru a rămâne mereu la curent cu ultimele noutăți fiscale și de software de afaceri!

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

anaf, cod fiscal, mfinante

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Echipa AttoSoft vă urează Crăciun Fericit și un An Nou plin de împliniri!
Articolul următor
Digitalizare IMM 2023 – tot ce trebuie să știi despre proiectul PNRR!

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.