Noul formular 394 modificat de către ANAF – August 2016

Aplicația cu ajutorul căreia este completat formularul 394 – „Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional” a fost modificată de către ANAF, la scurt timp după ce documentul a suferit câteva modificări importante.

Pe scurt, potrivit Ordinului ANAF nr. 2264/2016, formularul de TVA trebuie să fie completat, în perioada cuprinsă între 1 iulie și 30 septembrie, doar pentru operațiunile cu persoane înregistrate în scopuri de TVA în România, urmând ca abia din octombrie să fie trecute toate operațiunile efectuate.

Așadar, din 2 august 2016, contribuabilii pot completa noua variantă a documentului fiscal, care conține la ora actuală 16 pagini.

Declaraţia 394 se depune la organul fiscal competent până în data de 30 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare declarate pentru depunerea decontului (luna, trimestrul etc.), inclusiv dacă în această perioadă nu au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul declaraţiei. Mai precis, conform actului normativ citat, în cazul în care perioada de raportare este luna calendaristică, termenul de depunere a declaraţiei pentru luna ianuarie este până la data de 28, respectiv 29 februarie.

Având în vedere că noile reglementări au intrat recent în vigoare, contribuabilii care au perioada fiscală luna calendaristică vor depune începând cu luna august noua variantă a documentului fiscal.

În cazul în care, după depunerea declaraţiei, persoana impozabilă constată existenţa unor omisiuni/erori în datele declarate, aceasta trebuie să depună o nouă declaraţie corect completată cu operaţiunile care necesită modificarea şi/sau operaţiunile care nu au fost declarate, document care înlocuieşte declaraţia informativă depusă iniţial.

Formularul 394 se depune în format electronic sub forma unui fișier PDF care are atașat un fișier XML. Transmiterea la ANAF se poate face online, pentru cei care dețin o semnătură electronică, sau direct la ghișeul organului fiscal. De asemenea, formularul poate fi transmis și prin poștă cu confirmare de primire.

Deja ai votat!
,
Articolul anterior
Conţinutul Declaraţiei 088 actualizat, începând cu 1 August 2016
Articolul următor
Ghid privind obligaţiile fiscale ale românilor din străinătate – Sursa: ANAF 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu