AttoSOFT prezinta celor interesati informatii esentiale referitoare atat la baza legala de intocmire a cash-flow-ului, precum si in ce priveste procedura de intocmire si obligatiile aferente. Cash flow-ul, cunoscut în România şi sub denumirea de flux de numerar, este una dintre resursele esențiale pentru buna funcționare a unei societăți. O definiţie simplistă a fluxului de numerar ar fi diferenţa dintre încasările şi plăţile curente ale unei firme, pe o perioadă specifică de timp. Practic, cash flow-ul reprezintă disponibilităţile băneşti ce pot fi investite în activitatea companiei respective.
O definitie „corecta” a cash-flow-ului o regasim in OMEF 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate la alin (1) al punctul 453:
„453. – (1) Fluxurile de trezorerie sunt intrarile sau iesirile de numerar si echivalente de numerar.”
Pentru o mai buna intelegere a cash-flow-ului va recomandam IAS 7 Situatia fluxurilor de trezorerie. Conform acestuia, numerarul consta in existenta fizica a bancnotelor si monedelor in forma fizica/electronica si depozite la vedere, iar echivalentele in numerar sunt investitiile pe termen scurt, de maxim 3 luni, care pot fi convertite in orice moment in numerar. De regula cash-flow-ul se intocmeste pe cele trei componente: operational, investional si financiar.
Mai multe detalii despre modul de intocmire a unui cash flow le regasiti in OMEF 1802/2004.