In Codul fiscal din 2016, la art. 319, alin (11) se prevede ca o persoana impozabilă care are obligația de a emite facturi sau optează pentru emiterea facturii, poate emite facturi simplificate în oricare dintre următoarele situații:
a) atunci când valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro.
b) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factură.
Facturile simplificate pot fi emise si in cazul in care practica administrativa ori comerciala din sectorul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca introducerea tuturor informatiilor obligatorii sa fie extrem de dificila.
Facturile emise în sistem simplificat trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:
a) data emiterii;
b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
d) suma taxei colectate sau informațiile necesare pentru calcularea acesteia;
e) în cazul documentelor sau mesajelor tratate drept , o referire specifică și clară la factura inițială și la detaliile specifice care se modifică.
În plus, se mai precizeaza ca, in urma consultării Comitetului TVA instituit în temeiul prevederilor art. 398 din Directiva 112, prin ordin al ministrului finanțelor publice se aprobă ca persoana impozabilă care are obligația de a emite facturi precum și persoana impozabilă care optează pentru emiterea facturii să înscrie în facturi doar informațiile prevăzute mai sus, si în următoarele cazuri:
a) valoarea facturii, inclusiv TVA, este mai mare de 100 euro, dar mai mică de 400 euro.
b) în cazul în care practica administrativă ori comercială din sectorul de activitate implicat sau condițiile tehnice de emitere a facturilor face/fac ca respectarea continutul informativ al unei facturi normale să fie extrem de dificilă.
Atentie! Acestea din urma nu sunt considerate insa facturi simplificate, ele doar beneficiaza de facilitatea de a trece mai putine elemente pe factura. Diferenta dintre o factura simplificata si una normala se regaseste doar la nivelul numarului de elemente obligatorii pe care trebuie sa le contina fiecare.