Noua eră digitală ANAF – plină de obstacole pentru afacerile românești

Anul 2022 se dovedește a fi unul de referință în ceea ce privește evoluția fiscalității în România. Agenția Națională de Administrare Fiscală face pași mari pentru crearea unor norme și reglementări durabile în relația cu mediul de afaceri, în special privind digitalizarea. Acesta nu este un termen nou, însă adopția sa în România a fost dificilă și mult-amânată, birocrația rămânând unul dintre cele mai anevoioase aspecte ale afacerilor.

Spațiul Privat Virtual (SPV) a fost primul pas în crearea unei linii de comunicare directă între contribuabili și ANAF, iar în continuare agenția lansează un număr de eforturi semnificative pentru a reduce pe cât posibil nivelul de evaziune fiscală la noi în țară – în momentul de față cel mai mare din Uniunea Europeană. Toate aceste eforturi înseamnă mai multe controale și mai multe amenzi pentru contribuabilii români.

De aceea este extrem de importantă familiarizarea cu noile sisteme de raportare fiscală, precum și actualizarea programelor informatice de business ERP pentru a automatiza aceste procese.

Sistemul e-Factura

Sistemul obligatoriu de facturare electronică e-Factura (aprobată prin OUG 120/2021, cu modificări în Legea 139/2022) vizează toți operatorii economici care comercializează produse cu risc fiscal ridicat în regim B2B, precum și operatorii economici care activează în relații cu statul (B2G). Acesta implică procesarea și validarea tuturor facturilor emise și recepționate de către operatori, prin platforma online ANAF. Sistemul a devenit deja obligatoriu începând de la data de 1 Iulie 2022. Amenzile cuprinse între 10.000 și 50.000 Lei vor intra în vigoare începând cu 1 Octombrie 2022. Vezi aici ghidul informativ și procedura e-Factura!

Pentru firmele cu un volum mare de facturi procesate, este ineficient și uneori imposibil de realizat manual acest proces. De aceea AttoSoft a dezvoltat modulul e-Facturare, care automatizează întreg procesul, fiind conectat direct la platforma ANAF. Operatorul poate lansa în bloc toate facturile înregistrate, pur și simplu selectând perioada și confirmând expedierea. După validarea ANAF, acestea sunt automat actualizate de program.

Fișierul standard de control fiscal (SAF-T)

Declarația 406 SAF-T este noua metodă standardizată prin care întreprinderile vor raporta datele fiscal-contabile direct în platforma online ANAF, în format digital XML. Creat încă din 2005, România este cel mai recent caz de adopție al acestui sistem. Prima etapă de implementare a început oficial din 1 Ianuarie 2022, însă cu o perioadă inițială de grație de 6 luni. În momentul de față, această raportare vizează exclusiv contribuabilii mari. Până în anul 2025 însă, vor fi vizați toți contribuabilii din România, cu o scurtă listă de excepții. Acest sistem este unul extrem de complex și necesită o pregătire minuțioasă. Vezi aici ghidul complet de raportare SAF-T!

Având în vedere complexitatea structurii SAF-T și importanța corectitudinii datelor raportate, AttoSoft vine în ajutorul contribuabililor cu modulul software SAF-T D406, care automatizează toate etapele procesului și elimină nevoia de familiarizare cu aspectele tehnice ale sistemului. Modulul preia datele deja existente în sistemul ERP, realizează prevalidarea și conversia în format XML, detectează eventualele neconcordanțe și lansează raportul corect pe platforma ANAF.

Sistemul e-Transport

Pe scurt, e-Transport este noul sistem de monitorizare a transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat, valabil de la 1 Iulie 2022, iar amenzile contravenționale vor începe din 1 Septembrie 2022. Acesta va urmări în timp real deplasarea produselor cu risc fiscal ridicat pe întreg teritoriul României. Asta include transporturile de bunuri între 2 locații interne, cât și transporturile de bunuri achiziționate și livrate intracomunitar și cele de bunuri cu operațiuni vamale. Fiecare transport va avea asociat un cod unic de înregistrare (UIT) și va fi monitorizat pe întreaga perioadă a deplasării. Datele aferente vor trebui declarate în mod anticipat, după caz, beneficiarului sau furnizorului din România. Iar operatorul de transport va fi obligat să dețină codul UIT, în format fizic sau digital, pe toată durata deplasării. Vezi materialul informativ e-Transport ANAF!

Chiar dacă implementarea acestui sistem a fost subită și sursa multor dezbateri, AttoSoft este una dintre primele companii de software de business din România care vă oferă un modul dedicat e-Transport! Acest modul conectează programul ERP direct la platforma ANAF și automatizează procesul de asociere a codurilor unice de înregistrare pentru toate transporturile realizate de către operator.

*NOTĂ: Toate modulele prezentate sunt disponibile în ultima variantă DataLight ERP, însă pot fi conectate și cu alte programe software ERP de pe piață. Pentru a solicita o astfel de intervenție, contactați acum un consultant AttoSoft!

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Declarația 406 SAF-T: ghid complet depunere, model declarație ANAF și cum poți automatiza tot procesul!
Articolul următor
Interfațare portal CNAS-SIUI direct din programul tău DataLight!

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.