Normele de venit pe anul 2017 au fost publicate de ANAF

Pe site-ul ANAF-ului s-au publicat normele anuale de venit pentru anul 2017, stabilite pentru activităţi independente. Acestea sunt disponibile în funcție de județ.

Potrivit Codului fiscal, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile din activităţi de producţie, comerţ, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.

În cazul contribuabililor care realizează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfăşurării activităţii.

Norma de venit reprezintă o sumă fixă stabilită anual de către direcțiile finanțelor publice teritoriale, în funcție de specificul activității și de zona în care se desfășoară activitatea, cu condiția ca acea activitate să se regăsească în Nomenclatorul activităților independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.

Totodată, articolul 69 din actul normativ stabileşte că norma de venit nu poate fi mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12. La stabilirea normelor anuale de venit, plafonul de venit determinat prin înmulţirea cu 12 a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă venitul net anual înainte de aplicarea criteriilor.

În ceea ce priveşte valoarea salariului minim brut pe economie, aceasta este acum de 1.250 de lei, însă va creşte cu 200 de lei, până la valoarea de 1.450 de lei, de la 1 februarie 2017.
Conform normelor din 2017, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.

De asemenea, dacă un contribuabil desfăşoară două sau mai multe activităţi care generează venituri din activităţi independente, altele decât venituri din profesii liberale şi din drepturi de proprietate intelectuală, venitul net din aceste activităţi se stabileşte prin însumarea nivelului normelor de venit corespunzătoare fiecărei activităţi.

Detalii: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2017/Norme_venit_2017.htm

Deja ai votat!
,
Articolul anterior
Retelele 2G vor face loc generatiei 5G pana in 2020
Articolul următor
TVA la incasare 2017 – Legislatie si proceduri – Codul fiscal

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu