Noile reglementari privind controlul inopinat, incepand cu 2016

Codul de procedura fiscala din 2015 aduce completari multor prevederi cuprinse in legislatia actuala. Referitor la controlul inopinat, din 2016 se aplica prevederile aduse de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Astfel, conform art. 134 din legea amintita, se poate efectua de catre un control fara instiintarea prealabila a contribuabilului/platitorului, denumit in continuare control inopinat.

Controlul inopinat consta in:
a) verificarea faptica si documentara, in principal, ca urmare a unor informatii cu privire la existenta unor fapte de incalcare a legislatiei fiscale;
b) verificarea documentelor si operatiunilor impozabile ale unui contribuabil/platitor, in corelatie cu cele detinute de persoana sau entitatea supusa unui control fiscal, denumita control incrucisat;
c) verificarea unor elemente ale bazei de impozitare sau cu privire la situatia fiscala faptica, precum si constatarea, analizarea si evaluarea unui risc fiscal specific.

Durata efectuarii controlului inopinat este stabilita de conducatorul organului de control, in functie de obiectivele controlului, si nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Pentru aceleasi operatiuni si obligatiile fiscale aferente acestora nu se poate derula concomitent si un control inopinat cu o inspectie fiscala derulata la acelasi contribuabil.

La inceperea controlului inopinat, organul de control este obligat sa prezinte contribuabilului/platitorului legitimatia de control si ordinul de serviciu.

Efectuarea controlului inopinat trebuie consemnata in registrul unic de control, potrivit legii.

La finalizarea controlului inopinat se incheie proces-verbal, care constituie mijloc de proba in sensul art. 55. Un exemplar al procesului-verbal se comunica contribuabilului/platitorului.

Contribuabilul/Platitorul isi poate exprima punctul de vedere fata de constatarile mentionate in procesul-verbal in termen de 5 zile lucratoare de la comunicare.

Prevederile art. 113 alin. (2) lit. a), b), e), f), g), j), k) si l), art. 118 alin. (8), art. 124, 125 si art. 132 sunt aplicabile in mod corespunzator si in cazul controlului inopinat.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

control inopinat

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Ordinul MFP nr. 2634/2015 privind modelele documentelor justificative in 2016, comparativ cu 2015
Articolul următor
Iata, au venit colindatorii la AttoSOFT!

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.