ANAP – Noile Norme de aplicare a Legii privind Achizitiile Publice – 2016

ANAP, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, a publicat o varianta de lucru a proiectului Normelor metodologice de aplicare a Legii privind Achizitiile publice (clasice).

Noutatile acestor norme se refera la modalitatea de consultare a pietei, reguli pentru evaluarea in avans (ex-ante) a documentatiei de atribuire, explicitarea criteriilor de atribuire „calitate-pret” si „costul cel mai scazut”, aplicarea procedurii simplificate.

Spre exemplu, sunt detaliate criteriile de atribuire „calitate-pret” si „costul cel mai scazut”, care au fost introduse ca elemente de noutate prin Legea achizitiilor publice. Se precizeaza ca aplicarea criteriului de atribuire „calitate-pret” este obligatorie in cazul contractelor avand ca obiect prestatii intelectuale (de natura celor de consultanta/asistenta tehnica, elaborare studii, proiectare, supervizare, sau altele asemenea, aferente unor proiecte de complexitate ridicata), iar stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare, unde ponderea alocata factorului pret nu poate fi mai mare de 40%.

Un alt exemplu se refera la detalierea modului in care autoritatea contractanta va realiza consultarea pietei. Astfel, anuntul prin care se initiaza consultarea pietei, ce va fi publicat in SEAP, trebuie sa contina o serie de elemente obligatorii, iar autoritatea contractanta are la dispozitie mai multe variante pentru a desfasura efectiv procesul de consultare si a utiliza propunerile/comentariile primite. Aspectele supuse consultarii vizeaza, fara a se limita la acestea, potentiale solutii tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autoritatii contractante, precum si aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi, posibilitatea solicitarii de oferte alternative si altele asemenea.

Prin aceasta prima versiune a proiectului, se propune, in spirit de transparenta, ca toate tipurile de proceduri sa fie desfasurate, ca regula, integral prin mijloace electronice (on-line).

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

achizitii publice 2016, anap, seap norme metodologice

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Inspectia fiscala asupra contribuabililor in 2016. Perioadele prevazute de noul Cod de procedura fiscala
Articolul următor
S-ar putea renunta la plata CASS pentru unele categorii de persoane, din 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.