Noile case de marcat apar pe piata incepand din 15 Ianuarie 2018

Guvernul Romaniei a hotarat miercuri, 8 noiembrie 2017, adoptarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 479/2003.

În acest sens, s-au stabilit cerințele tehnice pe care casele de marcat cu jurnal electronic trebuie sa le îndeplinească în mod obligatoriu, pentru a fi autorizate.

Obligativitatea introducerii noilor case de marcat cu jurnal electronic va respecta data de 1 iunie 2018 pentru firmele mijlocii și mari, respectiv de la 1 august 2018, pentru firmele mici, realizându-se înlocuirea treptată a celor de generație veche cu rolă jurnal de hârtie.

Principalele modificări aduse actului normativ sunt:
• Fiecare aparat de marcat va trebui să conțină un modul fiscal propriu, prin intermediul căruia controlează operațiunile specifice activității fiscalizate, precum și un modul de comunicație, care asigură conectarea la un sistem informatic de monitorizare și supraveghere al ANAF.
• Prin implementarea Registrului național de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale, se creează premisele debirocratizării procedurilor efectuate în legătură cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparații, etc.) înregistrarea acestora urmând să se realizeze electronic.
• Face posibilă, la opțiunea contribuabilului, achiziționarea și utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tabletă, POS, conectat la o imprimantă fiscală, prin intermediul unui software specializat. Atenție, încă nu au fost omologate nici casele de marcat, nici imprimantele fiscale cu jurnal electronic!
• Rezumatul bonului fiscal care se transmite la ANAF cuprinde: valoarea totală a bonului fiscal; numărul de ordine al bonului; data, ora și minutul emiterii bonului; seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totală a TVA pe cote ale acesteia.

În concluzie, operatorii economici așteaptă ordinul comun al președintelui ANAF și al ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale cu privire la acreditarea noilor case de marcat de către ICI (Institutul National de Cercetare – Dezvoltare în Informatică) pentru a ști cum se face avizarea echipamentelor.

Cel mai probabil, noile case de marcat fiscale și imprimante fiscale cu jurnal electronic acreditate după noua legislație, vor apărea după data de 15 ianuarie 2018.

Operatorii economici care utilizează un sistem informatic la vânzare și tipăresc bonul fiscal la o casă de marcat sau o imprimantă fiscală, trebuie să știe că și software-urile respective vor trebui avizate împreună cu echipamentele fiscale de către ICI.

Pentru mai multe informații, sunați la 0728 321 917
Mihail Tuduran
Country Manager
www.casedemarcat.eu
www.attosoft.ro

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

norme case marcat, ordin anaf case marcat

Distribuie acest articol

Articolul anterior
A fost aprobata legislatia privind cerintele tehhnice ale noilor case de marcat cu jurnal electronic
Articolul următor
Cine poate beneficia de deduceri personale conform noii legislatii

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.