Noi reglementari privind scutirea de impozit pe salariile celor angajati in IT , de la 1 Iulie 2017

Potrivit Ordinului comun al ministerelor Comunicațiilor, Educației, Muncii și Finanțelor nr. 409/4.020/737/703 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii, angajatoriitrebuie să realizeze în anul fiscal precedent venituri anuale în valoare de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 euro pentru fiecare angajat pentru care aplică această scutire. AttoSOFT reaminteşte că începând cu 1 februarie 2017 nu mai exista niciun plafon cu privire la veniturile ce trebuiau relizate de angajator din activitatea de creație de programe de calculator, iar până la acea dată plafonul era de 10.000 dolari pentru fiecare angajat.

Scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor se aplică lunar numai pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, obținute din desfășurarea unei activități de creare de programe pentru calculator, în baza unui contract individual de muncă, indiferent de momentul angajării persoanei care beneficiază de scutire, și fără a fi condiționată de contribuția acesteia la realizarea plafonului minim de venit în anul precedent.

Prin urmare, angajatorii care în anul 2016 au realizat venituri sub plafonul minim stabilit pentru fiecare angajat care beneficiază acum de scutire de impozit vor trebui să decidă, începând cu 1 iulie 2017, care sunt angajații care vor primi venituri mai mici cu 16% ori vor trebui să crească salariile angajaților pentru care nu mai pot aplica scutirea de impozit, pentru a compensa această diminuare impusă de legiuitor.

Societățile care se înființează în cursul anului fiscal pot beneficia de scutirea de impozit pentru angajați fără a îndeplini condiția privind realizarea veniturilor de către angajator în primul an de funcționare și în următorul an, iar societățile care au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări potrivit legii, sunt exceptate de la îndeplinirea condiției privind veniturile pentru anul în care s-a produs operațiunea de reorganizare.

Noul ordin care intră în vigoare de la 1 iulie 2017 revine și asupra definiției activității de creare de programe pentru calculator, noua definiție fiind identică cu cea valabilă până la 1 februarie 2017. Astfel, activitatea de creare de programe pentru calculator reprezintăprestarea efectivă a uneia dintre activitățile de creare de programe pentru calculatorcorespunzătoare ocupațiilor specifice menționate în anexa la Ordin, nemaifiind o condiție ca activitatea să aibă drept scop realizarea unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării.

Angajatorii care vor putea aplica scutirea de impozit pe veniturile din salarii trebuie să desfășoare activități în domeniile:

– activități de editare a jocurilor de calculator (CAEN 5821);
– activități de editare a altor produse software (CAEN 5829);
– activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) (CAEN 6201);
– activități de consultanță în tehnologia informației (CAEN 6202);
– alte activități de servicii privind tehnologia informației (CAEN 6209).

Deja ai votat!
,
Articolul precedent
UE a amendat Google cu 2.42 miliarde de Euro
Articolul următor
Incepand cu 30 iulie 2017, ștampilarea contractelor cu autoritățile nu va mai fi obligatorie pentru firme și PFA-uri

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×