Noi reglementari fiscale asupra profesiilor liberale si impozitarea lor

Reglementările fiscale au fost modificate de Guvern, în aşa fel încât inspectorii fiscului să poată decide singuri condiţiile în care liber-profesionistul este întradevăr independent sau nu. Dacă nu, atunci acesta poate fi impozitat precum un salariat obișnuit. Astfel, sute de avocaţi, medici, farmacişti ori agenţi fiscali vor plăti taxe mai mari. Guvernul a eliminat din normele Codului Fiscal articolul care-i ferea pe cei cu venituri din activități independente, ca avocați, contabili, medici, farmaciști sau din drepturi de autor să plătească taxe la fel de mari ca salariații.

„În ultimele 8 luni, prin ceea ce a inițiat ANAF ca şi controale legate de profesiile liberale, a făcut abuzuri tocmai față de aceasta reglementare şi e demonstrat că aşa s-a întâmplat tocmai prin dorința Guvernului în mod expres să fie anulată”, declara Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private.

Actualmente, cu un venit net 5.000 de lei pe lună, o PFA plătește statului taxe de 1.600 de lei. Dacă ar fi salariat, pentru aceeaşi sumă, angajatul şi angajatorul ar urma să plătească statului taxe de 4.100 de lei. Această diferenţă uriaşă a făcut ca unele companii să găsească portiţe din lege, și să lucreze cu colaboratori pe contracte de PFA sau drepturi de autor.

De la 1 iulie 2015, activităţile independente ar putea fi reconsiderate drept dependente. Asta înseamnă că o parte dintre cei care acum sunt plătiţi ca persoană fizică autorizată sau pe drepturi de autor ar trebui angajaţi cu contract de muncă, pe propriul PFA.
Modificarea legislativă este făcută printr-o HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004. Acest proiect a fost postat pe site-ul Ministerului de Finanţe, în calitate de iniţiator, pe data de 27 aprilie 2015.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

anaf taxe avocati, impozitare activitati independente, profesii liberale impozit

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Schimbarea cotei de TVA, de la 24 la 9 % – In atentia partenerilor AttoSOFT
Articolul următor
Exemplu de calcul pentru scaderea cotei de TVA, de la 24 la 9%

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.