Modul de aplicare a taxarii inverse – plata simplificata a TVA incepand din 2016

Codu fiscal din 2016 stabilește că, pentru aplicarea taxării inverse, este nevoie ca, atât furnizorul, cât și beneficiarul să fie înregistrați în scopuri de TVA în România.

Taxarea inversă 2016 poate fi aplicată doar pentru livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul țării. Normele de aplicare a Codului fiscal stabilesc că taxarea inversă reprezintă o modalitate de simplificare a plății taxei. În acest sens, nu are loc nicio plată de TVA între furnizorul/prestatorul și beneficiarul unor livrări/prestări, acesta din urmă fiind cel care datorează, pentru operațiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor. În plus, acesta are posibilitatea să deducă respectiva taxă. Drept urmare, Reglementările legale stabilesc că, pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se aplică măsurile de simplificare, furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă.

Concret, pentru simplificarea plății taxei, sunt emise facturi în care furnizorul/prestatorul nu înscrie TVA-ul, inclusiv pentru avansuri, acesta fiind calculat de către beneficiar și înregistrat ca taxă colectată și taxă deductibilă în decontul de TVA. Din punct de vedere contabil, beneficiarul va efectua în cursul perioadei fiscale înregistrarea 4426 = 4427 cu suma taxei aferente.

Surse din cadrul AttoSOFT atrag atenţia asupra faptului că este obligatoriu ca furnizorul/prestatorul să înscrie pe factură mențiunea „taxare inversă”.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cum aplic taxarea inversa, taxare furnizori prestatori, tva inversa

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Taxarea inversa conform legislatiei din 2016
Articolul următor
Noua legislatie din 2016 privind eliberarea certificatului de atestare fiscala si a celui de obligatii bugetare

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.