AttoSOFT va aduce la cunostinta sinteza celor mai importante modificari aduse noului Cod fiscal, valabil din 2016. Majoritatea prevederilor schimba domeniul regimului de TVA, regimul microintreprinderilor, aria contributiilor sociale si, de asemenea, impozitul pe venit si impozitul pe profit.

Se regasesc mai jos cele mai importante schimbari aduse in ce priveste impozitul pe venit si impozitul pe profit, potrivit unei analize intocmite recent de consultatii AttoSOFT.
Mai intai, se modifica prevederile pentru cei care isi modifica anul fiscal, astfel incat „dreptul organului fiscal de a stabili impozitul pe profit se prescrie in termen de 5 ani incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care se implinesc 6 luni de la incheierea anului fiscal pentru care se datoreaza obligatia fiscala”.
Totodata, se mentioneaza ca „deducerile fiscale prevazute in cazul cheltuielilor de cercetare-dezvoltare NU se recalculeaza in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare”.

In ce priveste facilitatea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit AttoSOFT, in situatia in care in trimestrul in care activele sunt puse in functiune se inregistreaza pierdere contabila , iar in trimestrul urmator sau la sfarsitul anului se inregistreaza profit contabil , impozitul pe profit aferent profitului investit nu se recalculeaza.

De asemenea, „dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile, eliminandu-se astfel conditia introdusa la 1 ianuarie 2014 conform careia entitatea care primeste dividendele trebuie sa detina la data inregistrarii acestora, pe o perioada neintrerupta de 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice care distribuie dividende.
O alta modificare importanta consta in faptul ca, in ce priveste sediile permanente, rezultatul fiscal se stabileste tinand cont de noi conditii.
De asemenea, in cazul contribuabililor care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, platile anticipate aferente trimestrului IV se declara si se platesc pana la data de 25 decembrie , respectiv pana la data de 25 a ultimei luni din anul fiscal modificat.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

cod fiscal 2016 modificat, scutire de impozit si dividende

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Din 2016, scad impozitele pentru IMM-uri, la 1%
Articolul următor
Legislatia actualizata in domeniul salarizarii, pana in Septembrie 2015

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.