Modificări legislative valabile începând cu luna August 2016

Incepând cu 1 august 2016, au intrat în vigoare mai multe modificări ale cadrului legal privind activitatea firmelor. Printre cele mai importante noutăți regăsim scăderea cotei de TVA pentru o nouă categorie de produse și servicii, o scutire de impozit și creșterea salariilor pentru angajații din sistemul medical și cel din educație. Nu trebuie să uităm nici de faptul că, de-acum, firmele pot retrage mai mulţi bani din bancă.

O modificare importantă adusă Codului fiscal prin intermediul OUG nr. 32/2016 este cea prin care TVA-ul a fost redus pentru o nouă categorie de produse şi servicii, de la 1 august, la 9%, de la 20%. 

Concret, taxa pe valoarea adăugată se reduce pentru livrarea de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării. Aceeași cotă de 9% este aplicată și în cazul unor prestări de servicii agricole.

Ordonanța de urgență publicată la finalul lui iunie în Monitorul Oficial mai introduce și unele facilități fiscale pentru domeniile cercetării-dezvoltării.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor din activități de cercetare și dezvoltare sunt, de-acum, scutite de la plata impozitului pe aceste venituri. De altfel, potrivit actului normativ, scutirea de impozit se aplică începând cu veniturile aferente lunii august 2016.

Prin intermediul OUG nr. 32/2016, Guvernul a modificat, pe lângă Codul fiscal, și Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar. Astfel, potrivit actului normativ citat, începând cu 1 august, într-o anumită situaţie, retragerile de numerar din bancă pe care le vor efectua operatorii economici nu vor mai fi plafonate.

OUG nr. 32/2016 mai stabilește, totodată, că organizatorii de nunți și botezuri pot să solicite Fiscului, începând de astăzi, prin intermediul unei cereri, depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice.

Până acum, Legea nr. 70/2015 prevedea că tranzacțiile în numerar între persoane fizice și firme erau plafonate la 10.000 de lei pe zi. Cu toate acestea, de-acum, unii operatori economici, printre care se numără organizatorii de evenimente speciale (nunți, botezuri) vor putea să încaseze mai mulți bani cash.

Un alt normativ care intră astăzi în vigoare este OUG nr. 20/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Potrivit actului normativ citat, sistemul de salarizare din sănătate se modifică semnificativ începând de azi, astfel încât să fie eliminate inechitățile salariale existente până acum şi să apară un echilibru al câştigurilor.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

legislatie fiscala august 2016, oug 2016

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Reconstituirea documentelor financiar – contabile conform legislatiei din 2016
Articolul următor
Legislatia completa pana in Decembrie 2015 privind casele de marcat

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.