Modificarea declaratiei 394 si obligatiile platitorilor de TVA

Plătitorii de TVA vor avea și mai multe obligații de declarare a operațiunilor, după modificarea declaraţiei 394, deși autoritățile susțin că au simplificat-o. Practic, crește atât volumul de informații, cât și nivelul de detaliere al acestora. Contexpert a analizat noile prevederi și a inventariat efectele pe care le vor produce în practica de zi cu zi a contabilității și a societăților.

Un prim exemplu pentru a înțelege complexitatea noii declarații 394 este obligația de raportare a tuturor achizițiilor și vânzărilor de telefoane, microprocesoare, console de jocuri, tablete și laptopuri, indiferent de valoarea acestora.
 
Aproape orice firmă a vândut măcar o dată un telefon sau un laptop uzate angajaților. Fiind vorba de persoane fizice, înscrierea acestor livrări înseamnă completarea datelor referitoare la adresă (localitate, stradă, număr, bloc, apartament etc.), dacă nu se declară codul numeric personal (CNP). Așadar, observăm că, în ciuda anunțului că se renunță la CNP, sunt solicitate alte informații foarte detaliate și care impun eforturi suplimentare pentru a fi extrase din softul informatic.
 
Principala concluzie este că va crește riscul de apariție a unor erori, care au ca efect încadrarea societății în categoria de risc fiscal ridicat și expunerea acesteia la controale.
 
În același timp, costurile de administrare vor fi mai mari întrucât va fi necesară adaptarea sistemelor informatice și contabile ale companiilor pentru raportarea unor informații complexe și detaliate.

0 0
,
Articolul precedent
Termenul de depunere a declaratiei 394 – Prevederi legislative 2016
Articolul următor
Inregistrarea firmelor pentru sistemul TVA la incasare – Ordinul ANAF nr. 1503/2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu