Modalitatea de aplicare a scutirii impozitului pe profit pentru companii, conform legislatiei din 2016

Precum am menţionat şi într-un articol anterior, scutirea de impozit se aplică asupra profitului contabil brut înregistrat de la începutul anului și investit în echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru, calculatoare, mașini și aparate de casă, producerea sau achiziționarea de programe informatice.

Mai precis, în Codul fiscal se menționează că profitul reinvestit căruia i se aplică scutirea de impozit reprezintă soldul contului de profit și pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la începutul anului, obținut până în trimestrul sau în anul punerii în funcțiune a echipamentelor tehnologice respective. Scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectivă.

Concret, profitul contabil brut cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat până în trimestrul punerii în funcțiune a activelor menționate anterior, fără a lua în considerare sursele proprii sau atrase de finanțare ale acestora, se arată în normele de aplicare ale Codului fiscal.

În schimb, pentru activele achiziționate în baza contractelor de leasing financiar, scutirea de impozit pe profit se aplică de către utilizator, cu condiția ca activele respective să rămână în patrimoniu cel puțin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.

2 0
, ,
Articolul precedent
Legislatia privind scutirea de impozitul pe profitul reinvestit pentru companiile din domeniul IT
Articolul următor
Avantaje si dezavantajele scutirii impozitului pe profit pentru companii, in 2016

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu
×