Order picking reprezintă procesul de selectare a obiectelor din stocul depozitului pentru a compune comanda sau comenzile unuia sau mai multor clienţi. Sunt mai multe căi de colectare a comenzilor în depozit, fiecare funcţionând ca o soluţie personalizată pe specificul activităţii fiecărei companii.
PICKING “LA BUCATĂ” SAU PICKING PE COMANDĂ – Aceasta este o metodă simplă de picking care implică trimiterea unui angajat în jurul depozitului cu o listă de comandă și un recipient pentru împachetare. Pickerul adună fiecare element din comandă, urmând cel mai scurt și rapid drum. Această metodă de lucru nu este cea mai eficientă metodă, dar poate fi adecvată pentru anumite industrii, pentru comenzi cu linii de comandă puține și produse supradimensionate care necesită o manipulare specială.
METODA ZONE PICKING – Acest gen de picking are avantajul că fiecare picker este responsabil de o secțiune și nu trebuie să se deplaseze pe distanțe mari pentru a-și finaliza liniile de comandă primite. Cutia sau căruțul în care se colectează produsele se poate deplasa prin mai multe secțiuni, de cele mai multe ori de-a lungul unei benzi transportoare, până când comanda este completă.
METODA WAVE PICKING – Pickerul se deplasează pentru a colecta produsele necesare pentru mai multe comenzi, în același task de picking. Această metodă este larg răspândită în retail și e-commerce, operațiuni în cadrul cărora există atât un număr mare de SKU-uri, dar și un procent mare de comenzi cu atribute similare. De asemenea, metoda este cunoscută a fi extrem de eficientă și precisă în cazul în care este configurată și implementată corect.
Cel mai bun exemplu unde precizia contează și wave picking-ul devine esențial este un depozit de haine pentru bărbați, unde, în mod normal, o cămașă despre care avem date logistice ca dimensiunile de la manșon și guler, ar putea avea până la 36 – 40 unități de stocare pentru fiecare culoare. Depozitarea acestor unități de stocare în locații adiacente ar crește potențialul pentru o rată ridicată de erori.
Dar wave picking-ul permite ca toate produsele să fie alese din ceea ce par a fi locații aleatoare și, mai tarziu, sortate și puse împreună în funcție de comandă, la stația de ambalare. Astfel, cele 36 de unități de stocare pentru o singură culoare de cămașă pot fi plasate departe una de alta peste tot în depozit, eliminând astfel riscul de livrări inexacte sau pauze pentru a citi cu atenție eticheta.
Indiferent de soluțiile agreate la nivelul companiei tale, AttoSoft îți pune la dispoziție un modul profesional, din suita DataLight, modul care te va ajuta mult în gestionarea afacerii. Sau contactează-ne acum!