Meșteșugarii vor putea primi bani pentru participarea la târguri

Micii antreprenori care realizează produse artizanale vor putea solicita și în acest an 2018 un ajutor financiar nerambursabil pentru participarea la Târgul național pentru artizanat și meșteșuguri. Măsurile de încurajare a acestor activități fac parte dintr-o schemă de finanțare publică, fondurile fiind puse la dispoziția solicitanților asigurând finanțarea unui număr de cel puțin 150 de meșteșugari. Sesiunea de depunere a cererilor de finanțare nu a fost încă anunțată, ghidul solicitantului fiind, pentru moment, publicat pentru dezbatere publică.

Programul de finanțare urmăreşte organizarea Târgului naţional pentru artizanat şi meşteşuguri pe durata a trei zile, la finalul anului 2018. Scopul acestui program este acela desusţinere a micilor meşteşugari, în vederea promovării și comercializării a propriilor produse.

Bugetul alocat acestui program de finanțare pentru anul bugetar 2018 este de 890.000 lei, ceea ce ar permite, conform estimăriilor Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), participarea la acest târg a unui număr de 150 de meșteșugari în anul 2018.

Pot beneficia de prevederile acestui program antreprenorii care îndeplinesc simultan următoarele condiții;
– sunt întreprinderi mici şi mijlocii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, asociaţii profesionale sau fundaţii;
– au capital social integral privat;
– au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 și o cifră de afaceri de până la 50 de milioane de euro în anul fiscal anterior;
– au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale şi artizanale.

În cadrul viitorului târg naţional, beneficiarii eligibili vor putea prezenta produsele proprii (meşteşugăreşti sau de artizanat) şi vor putea desfăşura activităţi economice de vânzare. De asemenea, beneficiarii prezenţi la târg vor putea organiza la standul propriu pentru vizitatorii interesaţi sesiuni de ateliere de lucru, în cadrul cărora vor fi explicate şi demonstrate practic modalitățile de obținere a produselor.

Atelierele de lucru se vor putea face pentru următoarele activități:
– covoare ţesute manual;
– confecţionarea iilor;
– ateliere de olărit, ţesut, ceramică tradiţională şi decorativă;
– iconografie;
– confecţionarea de păpuşi folclorice;
– confecţionarea articolelor din fier, articolelor din sticlă, articolelor din lemn;
– atelier de restaurare;
– atelier de prelucrarea lemnului şi mic mobilier artizanal;
– creaţie bijuterii etc.

În cadrul acestui program de finanțare, meșteșugarii vor beneficia de participarea gratuită la târg, dar și de transportul decontat al produselor și materialelor ce urmează a fi expuse.

Suma maximă acordată unui beneficiar este de 3.600 de lei, astfel:
– cel mult 2.000 de lei pentru transportul personal și al produselor ce urmează a fi expuse, în limita a 7,5 litri de carburant pentru 100 de kilometri parcurși;
– cel mult 1.600 lei/beneficiar pentru patru nopţi de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/noapte/persoană.

În cadrul prezentului program, TVA este cheltuială neeligibilă, fiind suportată integral de către beneficiar.

Deja ai votat!
Articolul anterior
Paste fericit!
Articolul următor
Ce cota de TVA se aplica in 2018

Te-ar mai putea interesa si:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu