In 2017, oamenii de știință au făcut un pas important spre crearea următoarei generații de calculatoare. Au stocat informația bazată pe lumină sub formă de undă sonoră pe un cip de calculator.

Computerele pe bază de lumină sau fotonice au potențialul de a rula informații de cel puțin 20 de ori mai repede decât laptopul. Asta pentru că ele, teoretic, ar procesa date sub formă de fotoni în loc de electroni.

Încă e la nivel teoretic, pentru că în ciuda unor companii ca IBM și Intel care urmăresc calculul bazat pe lumină, tranziția este mai ușor de zis decât de făcut. Codificarea informațiilor în fotoni este destul de ușoară. Deja facem asta când trimitem informații prin fibră optică.

Însă găsirea unei modalități pentru ca un cip de computer să poată prelua și procesa informațiile stocate în fotoni este destul de complicată. Acesta este motivul pentru care informațiile bazate pe lumină, care zboară prin cablurile de internet, sunt, în prezent, transformate în electroni lenți. Dar o alternativă mai bună ar fi încetinirea luminii și transformarea acesteia în sunet.

Exact asta au făcut cercetătorii de la Universitatea din Sydney. Asta înseamnă că noile calculatoare ar putea avea avantajele datelor furnizate de lumină – viteze mari, căldură cauzată de rezistența electronică și nicio interferență de la radiațiile electromagnetice.

Deja ai votat!
Articolul anterior
Declaratiile 200, 220 si 600 se comaseaza intr-un nou formular
Articolul următor
Noi reglementari privind deblocarea conturilor firmei dupa plata datoriilor

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Meniu