Lista completa a modificarilor din Codul fiscal valabil incepand cu 2016

Codul fiscal adoptat in luna Septembrie 2015 va intra in vigoare incepand cu prima luna din 2016 continand toate reglementarile fiscale, in concordanta cu noile realitati economice ale Romaniei. Consultanti din cadrul companiei AttoSOFT au sintetizat toate aspectele actualizate in nol Cod. Printre schimbarile prevazute de forma actuala a actului normativ, se regasesc:

1. Corelarea prevederilor fiscale cu cele ale reglementarilor contabile, in privinta corectarii erorilor semnificative si nesemnificative. Mai precis, pentru determinarea rezultatului fiscal erorile inregistrate in contabilitate se vor corecta astfel:

a) erorile care se corecteaza (potrivit legislatiei contabile) pe seama rezultatului reportat – prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative;
b) erorile care se corecteaza (potrivit legislatiei contabile) pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in care se efectueaza corectarea acestora.

2. Referitor la impozitul pe veniturile microintreprinderilor se mentine cota de impunere de 3% insa, pentru persoanele juridice romane nou – infiintate, care au cel putin un salariat si sunt constituite, pe o durata mai mare de 48 de luni, iar actionarii/asociatii lor nu au detinut titluri de participare la alte persoane juridice, cota de impozitare va fi de 1% pentru primele 24 de luni de la data inregistrarii persoanei juridice romane, potrivit legii. Mai multe detalii aici!

3. Se reduce cota de TVA la 20% incepand cu 01 ianuarie 2016, si la 19% incepand cu 01 ianuarie 2017. AttoSOFT atrage atentia asupra faptului ca, pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii precum si pentru serviciile constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decat cele scutite fara drept de deducere se va aplica cota redusa de TVA de 5%.

4. Aplicarea taxarii inverse pentru livrarea urmatoarelor bunuri:

– cladirile, partile de cladire si terenurile de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare prin efectul legii sau prin optiune;
– livrarile de aur de investitii efectuate de persoane impozabile care si-au exercitat optiunea de taxare si livrarile de materii prime sau semifabricate din aur cu titlu mai mare sau egal cu 325 la mie, catre cumparatori persoane impozabile.

5. Accize nearmonizate asupra urmatoarelor produse:

– produse din tutun incalzit care, prin incalzire emit un aerosol care poate fi inhalat, fara a avea loc combustia amestecului de tutun, cu incadrarea tarifara NC 2403 99 90
– lichidele cu continut de nicotina destinate inhalarii cu ajutorul unui dispozitiv electronic de tip „Tigareta electronica” cu incadrarea tarifara NC 3824 90 96

6. Impozitul pe cladiri

Pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, cota de impozit pe cladiri va fi cuprinsa intre 0,2-1,3%. Cota se aplica asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08% -0,2% asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2% -1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a cladirii.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea sau detinute de persoanele juridice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul/taxa pe cladiri se va calcula prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

In cazul in care proprietarul cladirii nu a actualizat valoarea impozabila a cladirii in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, cota impozitului/taxei pe cladiri va fi 5%. In cazul in care proprietarul cladirii pentru care se datoreaza taxa pe cladiri nu a actualizat valoarea impozabila in ultimii 3 ani anteriori anului de referinta, diferenta de taxa va fi datorata de proprietarul cladirii.

7. Impozitul pe constructii speciale, aplicabil pana la 31 decembrie 2016

Se mentine impozitul pe constructiile speciale (constructiile prevazute in grupa 1 din catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe) in cota de 1% din valoarea acestor constructii existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Conform proiectului acest impozit se va aplica pana la 31 decembrie 2016.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

accize, codul fiscal 2016, cota de tva, impozit pe cladiri codul fiscal, impozit venituri, taxare inversa

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Corectarea erorilor din facturi, in conformitate cu noul Cod Fiscal din 2016
Articolul următor
Din 2016, scad impozitele pentru IMM-uri, la 1%

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.