Legislatie noua – Ce se intampla daca nu-ti iei casa de marcat cu jurnal electronic?

Prin intermediul unui proiect de act normativ publicat recent în dezbatere publică, MFP atrage atenţia asupra faptului că neîndeplinirea obligaţiei operatorilor economici de a se dota cu aparate de marcat electronice fiscale, achiziționate numai de la distribuitori autorizați sau unități acreditate pentru comercializare, va fi considerată contravenție. Drept urmare, va putea fi sancționată cu amenzi de până la 15.000 de lei, în loc de 12.500 de lei, așa cum prevede la acest moment OUG nr. 28/1999. Mai mult, fapta amintită va atrage, pe lângă amendă, și:
– suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia;
– confiscarea sumelor nejustificate, prevedere inexistentă la acest moment. 

În ceea ce privește amenda prevăzută pentru firmele care nu vor respecta noul termen de la care utilizarea caselor de marcat cu jurnal electronic va fi obligatorie, respectiv 1 mai 2018, aceasta va rămâne la cuantumul actual, de 9.000 de lei, însă o astfel de faptă va atrage, la rândul ei, confiscarea sumelor nejustificate (prevedere nou-introdusă) + suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz, organului constatator.

Mai departe, există mai multe fapte care, în cazul în care se vor repeta, vor fi sancțiuni cu amenzi mai mari, care vor crește gradual cu fiecare abatere. Spre exemplu, refuzul de a permite accesul tehnicianului de service în unitate pentru efectuarea verificărilor la solicitarea şi în prezenţa organelor de control asupra aparatelor de marcat electronice fiscale va putea fi sancționat cu amendă între 2.000 și 4.000 de lei (acum e prevăzută amendă de 3.000 de lei), însă sumele vor crește cu fiecare nouă abatere săvârșită de-a lungul unui an.

Deja ai votat!

Vezi comentariile
mai jos

aparate electronice fiscale, mfp dezbarete publica, sanctiuni si amenzi fisc

Distribuie acest articol

Articolul anterior
Ultimele modificari privind calendarul noilor case de marcat
Articolul următor
Centrul National de Informatii Financiare – incepand cu 1 Septembrie 2017

Te-ar mai putea interesa si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.